Wij waren op vele vlakken actief op het gebied van de energietransitie. Enkele voorbeelden.

Wij stelden in 2019 de Transitievisie Warmte op. Deze visie vormt een belangrijk uitgangspunt voor de verduurzaming en het aardgasvrij maken van de bestaande woningen. Ook stelden wij met de regio het Energieperspectief 2050 vast. Dit gaat over de ambities voor de energiehuishouding in de regio en is een belangrijke bron voor wat de Regionale Energie Strategie (RES) moet gaan worden. Daarnaast werkten wij nauw samen met de energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom om inwoners te informeren en te stimuleren om hun eigen woning te verduurzamen. We continueerden het energieloket, de inzet van energiecoaches, organiseerden de energiemarkt, etc.

Ook continueerden we onze stevige inzet op ons eigen vastgoed. We plaatsten maar liefst 966 zonnepanelen op onze panden. Daarnaast deden we een onderzoek naar verduurzamingsmogelijkheden van zwembad De Windas.

De grootste bijdrage aan de klimaatneutraliteit van onze gemeente komt door de innovatie in de glastuinbouwsector. Deze sector vormt de ruggengraat van de klimaataanpak in Lansingerland. Binnen de Warmtesamenwerking Oostland (WSO) werkten we nauw samen met omliggende gemeenten, Glastuinbouw Nederland, Provincie Zuid-Holland en andere stakeholders. We brachten vraag en aanbod van duurzame warmte in kaart, en maakten een visie voor tracé’s van hoofdwarmteleidingen naar en binnen het glastuinbouwgebied Oostland. Wij nemen de rol van verbinden en organiseren op ons. Ook werkten we in regionaal verband aan het Energieakkoord Greenport West-Holland.