We maken optimaal gebruik van de eigen mogelijkheden in de samenleving. Waar dit nodig is, zorgen we voor passende ondersteuning. Zowel volwassenen als ouderen zetten zich in als vrijwilliger, van coach bij de sportvereniging tot bezorger bij de maaltijdservice en van maatje tot bestuurslid bij een stichting. Daarmee ondersteunen zij niet alleen hun omgeving, maar werken zij ook aan hun persoonlijke ontwikkeling en bouwen zij een netwerk op. Wij stimuleren vrijwillige inzet via het Vrijwilligersinformatiepunt, de verdere ontwikkeling van het nieuwe vrijwilligersplatform “Lansingerland voor elkaar” en subsidies aan verschillende organisaties die werken met vrijwilligers.

We dragen eraan bij dat inwoners informeel voor elkaar klaar staan als goede buur of naaste. Afgaande op landelijke cijfers loopt het aantal mantelzorgers mede door de vergrijzing terug in verhouding tot het aantal (mantel)zorgbehoevenden. Daarom zorgen we er met ondersteuning en advies voor dat inwoners zich als mantelzorger kunnen blijven inzetten. In 2021 zetten we in op 950 geregistreerde mantelzorgers.

Het aantal ouderen groeit hard, ook in Lansingerland. We hebben te maken met zogenaamde dubbele vergrijzing, waarbij met name de groep 80-plussers sterk groeit. We zien ook een groeiende groep vitale ouderen die vanaf het pensioen een actief en maatschappelijk betrokken leven leidt, de regie over het eigen leven houdt en zelfstandig blijft wonen. We voeren het Actieplan “Langer Thuis” uit dat erop gericht is het mogelijk te maken om zo lang mogelijk in een eigen passende woning te blijven wonen. Dit doen we door enerzijds te werken aan de bewustwording bij ouderen dat zij er zelf verantwoordelijk zijn voor een passende woning en anderzijds te zorgen voor een aanbod van voorzieningen en activiteiten.