Duurzaamheid is een thema wat de afgelopen jaren al is geïntegreerd in alle werkvelden van onze gemeente, zoals ons inkoopbeleid, nieuwbouw, gebiedsontwikkeling, beheer openbare ruimte en verduurzaming van eigen gebouwen. Ook in 2020 zetten we dit voort.

In 2020 starten we met het opstellen van een plan voor het aardgasvrij maken van drie wijken. We zetten hierbij in op intensieve samenwerking met de inwoners van de wijken.

Om het elektrisch rijden te faciliteren plaatsen wij in 2020 op strategische plaatsen laadpalen. Ook plaatsen we op verzoek van inwoners laadpalen.

In 2020 zetten we onze publiekscampagne ‘Tuin van de Toekomst’ voort. Tuin van de Toekomst is een campagne waarmee we inwoners bewust maken van de gevolgen van klimaatverandering en hen bewust maken van wat ze daar zelf aan kunnen doen.

Als gemeente doen we bij de inrichting van de buitenruimte ervaring op met het gebruik van circulaire materialen. Ook ontwerpen we zo klimaatadaptief mogelijk.

Voor onze nieuwbouwlocaties voeren wij het vastgestelde beleid van de kaders Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) en leidraad Duurzame Inrichting Openbare Ruimte (DIOR) uit. Binnen de getelde kaders wordt per project gezocht naar hoe duurzaamheid tot uiting komt. Omdat elk project zijn eigen context kent zijn gemaakte keuzes projectafhankelijk.

Wij blijven inzetten op de samenwerking met onze glastuinbouwondernemers en hun belangenverenigingen op het gebied van duurzaamheid. Een project als bijvoorbeeld “op weg naar een emissieloze kas in 2022” is hiervan een voorbeeld.