Voor onze bijstandsgerechtigde inwoners bieden we hulp en ondersteuning op maat bij activering en re-integratie. We sluiten met maatwerk aan op de motivatie en vaardigheden van onze inwoners. In 2020 bieden we hulp en ondersteuning op maat bij re-integratie aan minimaal 400 bijstandsgerechtigde inwoners. Deze hulp en ondersteuning kan bestaan uit matching, empowermentstraining, (om)scholing, een traject gericht op werkfitheid of activering en/of praktische hulp zoals de financiering van werkschoenen of vervoer. Om te zorgen voor duurzame matches sluiten we met dit maatwerk zoveel mogelijk aan op de drijfveren en talenten van onze inwoners. Daarnaast bieden we begeleidingstrajecten op de werkplek aan (jobcoaching) voor ten minste 50 inwoners die hier in 2020 behoefte aan hebben.

Naast onze inzet op uitkeringsgerechtigde inwoners, stimuleren we werkgevers in de regio tot het nemen van verantwoordelijkheid voor een inclusieve arbeidsmarkt. Dit doen we door werkgevers voor te lichten over de mogelijkheden van jobcarving en de instrumenten in de regionale toolbox. Daarnaast faciliteren we initiatieven als de pilot Het Nieuwe Wij. Ook nemen we een SROI-verplichting op in ten minste 70% van de contracten die wij in 2020 afsluiten.

In samenwerking met gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen zorgen we voor banen die nodig zijn voor de financiële zelfredzaamheid van onze inwoners. Dit doen we door in onze arbeidsmarktregio te werken aan de regionale doe-agenda ‘Perspectief Op Werk’ die we hebben opgesteld om gezamenlijk de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Daarnaast werken we vanuit het budget voor economische ontwikkeling samen met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer aan een arbeidsmarktoffensief (zie paragraaf 6.7). Met dit arbeidsmarktoffensief zetten we in op een sterk economisch vestigingsklimaat met voldoende en passend ‘human capital’.