We werken aan een duurzame en veilige bereikbaarheid

De werkzaamheden voor de Metropolitane Fietsroute Delft – Rotterdam Alexander op de tracédelen Triangelpark en Lage Bergse Bos zijn gestart. De overige tracédelen van deze route zijn in voorbereiding. Daarbij was met name aandacht voor de uitwerking complexe schakels op de route. Binnen Lansingerland is dat de vervanging van de Varenbrug. Verder op de route is dat een nieuwe ecoduct over de A13 en de Gelatinebrug in Delft. Afhankelijk van de haalbaarheid van deze complexe schakels wordt er een bestuurlijke Go/No Go beslissing genomen. Deze is in 2023 nog niet genomen. De route Zoetermeer-Rotterdam kende in 2023 weinig voortgang.
Als uitwerking van de in 2022 vastgestelde Mobiliteitsvisie 2040 is nieuw parkeerbeleid ontwikkeld, maar nog niet vastgesteld. Ten behoeve van het verkeersveiligheidsbeleid is in 2023 een wijkprikker uitgezet waarbij bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden verkeersonveiligheid plekken konden aangeven. Dit resulteerde in ca. 1.800 meldingen. In 2024 worden het verkeersveiligheidsbeleid en wegencategoriseringsplan afgemaakt. Deze krijgen een plek in het programma Mobiliteit in het kader van de Omgevingswet.
Samen met Provincie Zuid Holland is in 2023 gestart met het multimodaal verkeerskundig onderzoek naar doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid op en rondom de N209 en de Klappolder. Royal HaskoningDHV is na een uitgebreide aanbestedingsprocedure geselecteerd om dit onderzoek uit te voeren. Het onderzoek loopt in 2023 en wordt in 2024 afgerond.
De gezamenlijke regionale verkenning van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-corridor Zoetermeer Rotterdam (ZoRo) is verder gevorderd, maar heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd. Zoetermeer is trekker van deze studie.
Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is nog niet op het niveau van voor Covid-19. De verwachting is dat de groei langzaam verloopt en pas in 2028 het niveau van voor Covid-19 wordt bereikt. Om die reden is het Transitieprogramma OV en Corona in de MRDH gestopt en het nieuwe normaal geworden. Vanaf nu wordt de reguliere jaarlijkse vervoerplanprocedure weer doorlopen, zoals dat voor Covid-19 ook het geval was. Verder kampen de OV-vervoerders met het afschalen van de reguliere dienstregelingen wegens tekorten aan personeel. Hier is in 2023 nog geen oplossing voor.
De exploitatie van de bemande bewaakte fietsenstalling bij metrostation Berkel Westpolder is per 01-01-2024 beëindigd. In 2024 worden nieuwe vormen van bewaking van fietsenstallingen afgewogen.
Het aantal elektrische oplaadpalen is ook in 2023 flink uitgebreid, waardoor de dekking het netwerk van openbare laadinfrastructuur steeds uitgebreider wordt. Eind 2023 zijn 88 laadpunten (44 laadpalen) bijgeplaatst. Daarmee stonden eind 2023 in totaal 538 openbare laadpunten (269 laadpalen) in de gemeente.
Deelscooteraanbieders Go-Sharing en Check hebben Lansingerland verlaten. Dat betekent dat in de laatste maanden van 2023 alleen deelscooteraanbieder Felyx operationeel was in Lansingerland.
Het onderzoek naar de mogelijkheid voor inwoners met elektrische auto, maar geen parkeerplek op eigen terrein om toch kunnen laden met stroom uit eigen zonnepanelen is afgerond. Dit heeft geleid tot een besluit om geen voortgang hieraan te geven en het beleid niet aan te passen. Dat betekent dat een zogenaamde ‘Verlengd Private Aansluiting’ niet is toegestaan.
Er is gestart met de werkzaamheden van het realiseren van de ontbrekende schakel in het fietspad langs de E-lijn ter hoogte van de Gerberasingel.
Het nieuwe regionale verkeersmodel V-MRDH 3.0 is in 2023 opgeleverd en wordt voor verscheidene ontwikkelingen in Lansingerland gebruikt.