We werken aan de samenwerking tussen ambtelijke organisatie, college en gemeenteraad

Het college en de gemeenteraad besturen samen Lansingerland. In lijn met het coalitieakkoord 2022-2026 vindt er discussie en besluitvorming in de gemeenteraad plaats over de kaders die zij het college meegeeft. In 2023 is het college met de gemeenteraad in debat gegaan over (nieuwe) maatschappelijke opgaven zoals de opvang voor Oekraïners, de asielopgave, energiearmoede en de Samenlevingsvisie. Deze vorm van samenwerken en besturen is onderdeel van terugkerende overleggen tussen griffier, burgemeester en gemeentesecretaris. We ontwikkelden daarnaast een nieuwe versie van de bestuurlijke planning: de lange termijn agenda. Hiermee kan zowel de gemeenteraad (via het presidium) als de ambtelijke organisatie vooruitkijken en belangrijke opgaven plannen. Tot slot brachten we interne procesvorming op orde door alle bestuurlijke processen in kaart te brengen en te beschrijven. Duidelijkheid voor (nieuwe en zittende) medewerkers draagt bij aan een efficiënte afhandeling van raadsvragen en de voorbereiding van college- en raadsvoorstellen.
Als onderdeel van het BOB-model (beeldvorming, oordeelsvorming, besluitvorming) werkten we tijdens de beeldvormende met meer opnames van presentaties (in plaats van live op het gemeentehuis) en oefenen we met brede beeldvormingen: bijeenkomsten over brede maatschappelijke thema’s waarmee commissieleden zich kunnen voorbereiden en oriënteren op besluitvorming.
Speerpunten gemeenteraad 2023
De gemeenteraad versterkte in 2023 haar blik naar buiten. De raad ging op pad in de kernen en sprak daar met organisaties, ondernemers en inwoners. De deuren van de raadzaal openden zich voor lessen over democratie voor groepen 7 en 8 van basisscholen. Ook ontving de raad haar eerste officiële ‘gasten van de raad’ rondom een raadsvergadering. Deze extra activiteiten konden georganiseerd worden doordat de griffie werd uitgebreid met een raadscommunicatie adviseur.
De raad vindt het belangrijk dat de vergaderingen interessanter en begrijpelijker worden voor inwoners. De fracties hebben daarom debattrainingen gevolgd en er zijn afspraken gemaakt om de politieke standpunten korter en bondiger te houden.