We leverden maatwerk aan bijstandsgerechtigde inwoners

Voor nieuwe uitkeringsgerechtigden maakten we een ondersteuningsplan waarin we aangaven welke inzet passend is. Voor kandidaten met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt zetten we in eerste instantie in op directe bemiddeling. In 2023 stroomden hierdoor 44 mensen uit naar werk ten opzichte van 45 mensen in 2022. Voor kandidaten die een werkplek bemachtigd hadden, werd indien nodig jobcoaching ingezet om te waarborgen dat zij de baan behouden.
Een deel van de uitkeringsgerechtigden stroomde nog niet volledig uit, maar werkt parttime. In 2023 ontvingen gemiddeld genomen iedere maand 144,6 personen (18,88% van de populatie) inkomsten die werden ingehouden op de bijstandsuitkering.
Voor kandidaten die nog niet 'jobready' zijn en een kleine afstand hebben tot de arbeidsmarkt, werd een werkfit traject ingezet. Inwoners met een lagere afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak andere (gecombineerde) vormen van ondersteuning nodig, zoals een activeringstraject. Hiermee zorgen we ervoor dat mensen die (nog) geen structuur hebben in hun dagelijks leven een stap maken naar participatie in de samenleving of naar een werkfittraject. We konden niet alle cliënten actief begeleiden. Binnen het beschikbare budget maakten we daarom gerichte keuzes voor de inzet van onze ondersteuning.
Het aantal uitkering in 2023 is gestegen van 602 naar 617. Wij hebben een recordaantal statushouders moeten huisvesten en dit heeft een grote impact op het aantal verstrekte uitkeringen. Ons bestand bestaat voor 40% uit statushouders. In december 2023 stelde het college drie nieuwe maatregelen vast om het aantal uitkeringen te verminderen: het herinrichten van de dienstverlening aan de poort, het sneller aan het werk helpen van statushouders door een matchmaker en extra inzet op loonkostensubsidie.