We investeerden in preventie om kinderen en jongeren tijdig te ondersteunen

Gezond en Actief leven akkoord
In 2023 dienden we een Integraal Plan voor het Gezond en Actief Leven Akkoord in om geld te ontvangen vanuit het Rijk voor onze preventieve inzet op gezondheid. Het plan is goedgekeurd door het Rijk. Voor de jeugd richtten we ons op Kansrijke Start, mentale gezondheid, terugdringen gezondheidsachterstanden, overgewicht & obesitas en vroegsignalering alcoholproblematiek. We zetten vanuit deze programma's onder andere in op het creëren van een gezonde leefomgeving voor jongeren, het helpen van jongeren die te maken hebben met overgewicht en/of obesitas, het creëren van bewustwording over de risico's van/op verslaving en het creëren van een gezonde balans tussen online en offline actief zijn.
Preventieve trainingen
In 2023 startten we een nieuw contract voor preventieve trainingen jeugd. Dat zijn trainingen om jeugdigen te helpen als er bij hen problemen beginnen. Kinderen leren bijvoorbeeld voor henzelf opkomen en zich zelfverzekerd te voelen. Jeugdigen leren praten over hun gevoelens en hoe het thuis gaat. De preventieve trainingen worden op de scholen gegeven. Er wordt goed gebruik van gemaakt, met name door de doelgroep 4-12 jarigen.
Samenwerking met huisartsen
In 2023 startten we een hernieuwde samenwerking met huisartsen. Zij dachten mee in het verbeteren van de jeugdhulp. En wij bespraken hoe de gemeente het werk van de huisartsen in jeugdhulp kan ondersteunen. Ook organiseerden we een bijeenkomst met huisartsen en de praktijkondersteuners GGZ Jeugd. Daarbij spraken we over hoe het nu gaat in de jeugdhulp en wat beter kan. In augustus startten we met het versturen van nieuwsbrieven aan de huisartsen en praktijkondersteuners met informatie over jeugdhulp.
Praktijkondersteuner GGZ Jeugd (POH)
De POH werkt in de huisartsenpraktijk en onderzoekt wat de meest passende hulp is voor een kind met (mentale) problemen. Daarmee voorkomen we onnodige doorverwijzingen naar (duurdere) jeugdhulp. In 2023 hadden acht huisartsenpraktijken een POH. Daarvan stopte er één omdat er te weinig aanmeldingen waren. Er kwamen drie praktijken bij die een POH willen. De POH hielpen 221 kinderen en ouders (2021:30). 61% van hen is voldoende geholpen met de ondersteuning door de POH. Zij hadden geen extra jeugdhulp nodig. Het doel (40% is geholpen met de inzet van een POH) is ruimschoots behaald.
Kansrijke Start
Kansrijke Start gaat over de eerste 1.000 dagen in het leven van een kind. Om ieder kind een gezonde start te geven werken we samen met lokale partners. Met organisaties uit zowel het medisch als het sociaal domein vormen we een coalitie. Met hen maakten we afspraken voor hulp aan kwetsbare zwangeren en zwangeren met een migratieachtergrond. Bijvoorbeeld over samenwerken en het inzetten van hulp aan zwangeren. De coalitie let erop dat de hulp bewezen effectief is.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Het CJG voerde in 2023 de jeugdgezondheidszorg uit. Het CJG zorgde o.a. voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma, waaronder de griepprik aan zwangeren. De vaccinatiegraad in Lansingerland is ten opzichte van 2022 gestegen van 90% naar 91% in 2023. De totale vaccinatiegraad is met 91% het afgelopen jaar in Lansingerland hoger dan het gemiddelde van de regiogemeenten van 78,1%. Het CJG werkte samen met onze jeugdconsulenten in de toegang tot jeugdhulp. In 2023 zag het CJG dat kinderen grotere problemen hadden. Daarom werd de jeugdarts vaak geraadpleegd en stijgt de vraag naar onderzoeken voor psychisch sociaal functioneren van 44 aanvragen in 2022 naar 71 in 2023. Kinderen en gezinnen met lichtere problemen hielp het CJG zelf via korte trajecten zoals zwangerschapssupport en groepsvoorlichting, Zo zette het CJG in op het voorkomen van (ergere) problemen. Er was ook veel vraag naar de orthopedagoog voor hoogbegaafdheid. Die kan ouders en kinderen helpen bij hulpvragen en uitleg geven aan professionals om het kind heen.
Jeugdcoach op School (JOS)
Met de JOS boden we lichte hulp aan kinderen en gezinnen. Een JOS heeft contact met het gezin, Team Jeugd, de school en hulpverlening. Door de hulp van de JOS voorkwamen we dat kinderen zwaardere hulpverlening nodig hadden.