We werken aan een duurzame en veilige bereikbaarheid

We stellen nieuw verkeersveiligheidsbeleid en een nieuw gemeentelijk verkeer en vervoerplan met een wegencategorisering vast, volgens en gebaseerd op de ambities zoals gesteld in de omgevingsvisie 1.0 en mobiliteitsvisie. Aan deze plannen zijn concrete resultaten en acties gekoppeld, zoals het herzien van de bebouwde komgrenzen in het kader van de Wegenverkeerswet 1994 en het herzien van de maximumsnelheden op enkele wegen in de gemeente. Daarnaast werken we een aanpak voor toekomstbestendige deelmobiliteit uit. We voeren geen ad-hoc fietsveiligheidsmaatregelen meer uit. Daarvoor in de plaats worden noodzakelijke acties gekoppeld aan het nog op te stellen uitvoeringsprogramma van het verkeersveiligheidsbeleid en gemeentelijk verkeer en vervoerplan.
De ambities op het gebied van mobiliteit worden zo nodig herzien opgenomen in de op te stellen omgevingsvisie 2.0. Doelen, acties en concrete resultaten uit het verkeersveiligheidsbeleid en gemeentelijk verkeer en vervoerplan worden opgenomen in passende omgevingsprogramma('s).
Bij gebiedsontwikkelingen is in eerste instantie specifiek aandacht voor de actieve en duurzame vormen van mobiliteit. We hanteren per gebiedstype een prioriteitenladder, bestaande uit de elementen:
- Fiets en wandelen
- Openbaar vervoer
- Slimme vervoeroplossingen en deelmobiliteit
- Schone automobiliteit
- Brandstofauto’s
Deze ladder betekent dat we modaliteiten niet overal gelijkwaardig faciliteren. De invulling van de ladder is gebiedsgericht en wisselt ook per doelgroep. Zo willen we een realistische maar ambitieuze transitie in gang zetten naar meer duurzame, actieve mobiliteit.
We starten met de realisatie van de Metropolitane fietsroute ‘Delft/Rotterdam Alexander’ en werken de Metropolitane fietsroute 'Zoetermeer/Rotterdam' verder uit. Dit verbetert de lokale en regionale fietsbereikbaarheid, draagt bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen en faciliteert de toekomstige inwonersgroei van de gemeente en regio. Met deze routes is het doel om meer woon-werk relaties binnen een 45 minuten fietsafstand te creëren.
Samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zetten we in op herstel van het openbaar vervoer om het aantal reizigers naar het niveau voorafgaand aan de coronacrisis te krijgen, om vervolgens weer verder te groeien.
We beëindigen de exploitatie van de bewaakte fietsenstalling bij Berkel Westpolder. In 2024/2025 wordt daar gestart met de voorbereidingen en realisatie van een nieuwe fietsenstalling in plaats van de huidige bewaakte fietsenstalling in het kader van de Gebiedsontwikkeling Westpolder, deelplan 4west. Bij metrostation Rodenrijs starten we in 2024 met bemande bewaking.
We continueren de gezamenlijke regionale verkenning van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-corridor Zoetermeer Rotterdam (ZoRo).
Ten behoeve van de verduurzaming van de automobiliteit breiden we het regulier laadnetwerk met elektrische oplaadpalen verder uit.
Samen met de provincie Zuid-Holland stellen we de resultaten van het integraal verkeerskundig onderzoek naar de N209 vast. Vanaf dat moment werken we de integrale mobiliteitsaanpak N209 verder uit om daarmee de (regionale) bereikbaarheid en verkeersveiligheid op en rondom de N209 te verbeteren en toekomstbestendig te maken om daarmee de woningbouwopgave en (distributie)bedrijventerreinontwikkelingen te faciliteren.