Voor u ligt de begroting 2024-2027. Deze begroting is gebaseerd op het coalitieakkoord ‘Samen verantwoord verder’ en het werkprogramma van ons als college ‘Samen verantwoord aan de slag’. De ambities die opgenomen zijn in het werkprogramma zijn uitgewerkt in programmadoelstellingen. De concrete activiteiten voor 2024 zijn opgenomen in de programmabegroting 2024. Duidelijk wordt wat we als gemeente komend jaar gaan doen, waarom we dat gaan doen, wat dit kost en welke inkomsten hiervoor nodig zijn. Door het vaststellen van de begroting geeft de Raad het mandaat aan het college om de ambities en activiteiten die opgenomen zijn in de begroting 2024 uit te voeren. Voor de jaren 2025-2027 geeft de meerjarenraming zicht op hoe de financiën zich de komende jaren naar verwachting ontwikkelen.
Inhoudelijke hoofdlijn begroting 2024
Bouwen en bestaanszekerheid
De gemeente Lansingerland wil graag een toekomstbestendige en aantrekkelijke gemeente zijn en blijven. Dat betekent dat we ons inzetten op het behoud en versterken van een krachtige samenleving. We stellen de inwoner centraal en beseffen dat zelfredzaamheid niet voor iedereen haalbaar is. De maatschappij kan voor mensen te complex zijn waardoor langdurige hulp nodig kan zijn. We zijn een open en betrokken (lokale) overheid en hanteren de menselijke maat. In onze begroting 2024 staat realisatie van onze woningbouwopgaven centraal. We richten op bestaanszekerheid voor onze inwoners en zetten ons in voor financiële stabiliteit in 2024. En gezien de grote onzekerheden voor de toekomst is dat geen vanzelfsprekendheid. Het aantal crises stapelt zich op: de woningmarktcrisis, de stikstofcrisis, de energiecrisis, de vluchtelingencrisis, de grondstofcrisis en een overspannen arbeidsmarkt. Dit in combinatie met de inflatie maakt het een hele uitdaging om voor de komende jaren een reële prognose te doen over het verloop van de gemeentefinanciën. Op basis van dat wat we wel weten, is het toch ook dit jaar gelukt om voor 2024 een sluitende begroting aan de raad voor te leggen en inzicht te geven in de financiën tot en met 2026.
Het is ook gelukt om in de financieel onzekere tijden veel van onze voorzieningen in stand te houden met het sluitend maken van de begroting 2024. We hebben wel keuzes moeten maken waar iedereen pijn van zal hebben. De algemene lijn die we naast de genoemde crises zien en daar hebben we last van, is enerzijds de ontwikkeling van het gemeentefonds vanaf 2026 en dat het Rijk veel taken naar de gemeenten decentraliseert. Denk bijvoorbeeld aan de decentralisatie van de jeugdzorg waarbij er te weinig structureel geld door het Rijk beschikbaar is gesteld en de zorgkosten wel toenemen door de open einde financiering, de energietransitie, de Omgevingswet en de hogere eisen die gesteld worden aan de verantwoording op het gebied van rechtmatigheid en de daarmee gepaard gaande eisen aan de administratieve organisatie.
Onze begroting is opgebouwd uit 7 programma’s. In onze programma’s staat het onderstaande centraal in 2024.
Samenlevingsvisie en Omgevingsvisie zijn het kompas voor ons handelen
We geven invulling aan de bestaanszekerheid door bij te dragen aan de eigen regie en het doenvermogen van onze inwoners, waardoor ze beter in staat zijn eigen keuzes te maken en in actie te komen. In 2024 starten we bijvoorbeeld met laagdrempelige dienstverlening via het mobiele servicepunt, zetten we ons in om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en werken we aan gemeentelijke voorspelbaarheid en betrouwbaarheid met begrijpelijke taal en een vangnet voor wie dat nodig heeft.
We dragen bij aan de gezondheid van onze inwoners door in 2024 werk te maken van meer ontmoetingsmogelijkheden waarmee inwoners kunnen (blijven) deelnemen aan het maatschappelijk leven. Daarnaast staat het vitaliteitsakkoord op het programma, met een aanpak om een gezonde leefstijl en mentale veerkracht te bevorderen, met name voor jeugd en voor kwetsbare doelgroepen. Landelijk, regionaal en lokaal blijven we investeren in de kwaliteit en de effectiviteit van de jeugdhulp met de Hervormingsagenda Jeugd.
We dragen bij aan de kansengelijkheid van onze inwoners door de kwaliteitsbewaking van voorzieningen als kinderopvang, onderwijslocaties en sport- en cultuuraccommodaties. We zorgen voor een toegankelijk aanbod van voorschoolse voorzieningen. In 2024 richten hebben we gericht aandacht voor het toegankelijk maken van sport- en cultuurdeelname voor mensen met een beperking en mensen met een smalle beurs.
We zetten in op de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken. We werken aan de weerbaarheid van onze inwoners, bijvoorbeeld door inwoners het belang te laten voelen van digitale veiligheid en door jongeren bewust te maken van de verleidingen van criminaliteit. In 2024 werken we ook aan een hartveilige gemeente met aandacht voor bijvoorbeeld reanimatieprogramma’s.
We zijn in staat om de kwaliteit en leefbaarheid van de buitenruimte op het niveau van de afgelopen jaren te houden. We continueren de inspanning voor afvalinzameling en -scheiding. We voorkomen desinvesteringen en kapitaalvernietiging. Klimaatadaptatie en duurzaamheid vormen de pijlers voor leefbaarheid in de toekomst.
Wonen is een minimale bestaansvoorwaarde voor onze inwoners. We blijven ons langs de lijn van de woonvisie samen met andere betrokkenen vol inzetten op het toevoegen van woningen voor alle doelgroepen. Een goede plek voor bedrijven is belangrijk. We continueren onze inzet in het afronden van de plannen van de drie (winkel)kernen en het voorzieningenaanbod.
Een gezonde gemeente is een bereikbare gemeente. We blijven zoeken naar verbetering van de bereikbaarheid langs de lijnen van de mobiliteitsvisie. De inspanning richt zich op de auto, maar ook steeds meer op alternatieve vormen zoals deelmobiliteit, fiets en OV.
Naast de inhoudelijke opgaven vanuit de Samenlevingsvisie en Omgevingsvisie zijn er ook een aantal brede opgaven. Realisatie van deze opgaven is nodig om de inhoudelijke opgaven te kunnen realiseren en kent daarnaast ook een aantal eigenstandige wettelijke opdrachten. Brede randvoorwaardelijke opgaven waar we het komend jaar aan werken zijn een flexibele en wendbare organisatie, minder vacatures door het intensiveren op recruitment en behoud van personeel, lager ziekteverzuim en tevreden medewerkers. Ook digitaliseren we de dienstverlening verder inclusief randvoorwaardelijke zaken als digitale veiligheid en privacy. Daarnaast maken we stappen met de verdere implementatie van de Wet open overheid (Woo). Vanuit de EU en het Rijk komt nieuwe regelgeving op ons af op het vlak van digitale dienstverlening, we bereiden de implementatie hiervan voor. Dit alles binnen de beperkte begrotingsruimte. Dit maakt dat ook de financiële sturing en bewaking extra aandacht krijgt in 2024. Een zorgpunt voor het college is de toenemende behoefte aan structurele investeringen op deze bedrijfsvoeringsactiviteiten versus de spanning van afnemende Rijksmiddelen.
Tot slot
Er ligt een concreet pakket van uit te voeren ambities voor 2024. De hiervoor benodigde middelen zijn in de begroting opgenomen. In het vervolg van dit hoofdstuk wordt de financiële positie en mutaties op hoofdlijnen geschetst.
Gemeenten in financiële nood – begrotingsadvies VNG
Net als de vorige begroting kwam ook de begroting 2024-2027 tot stand in een turbulente tijd. Zo viel het kabinet en blijft op een aantal belangrijke ‘dossiers’ onduidelijkheid bestaan voor gemeenten. De belangrijkste in financiële zin is de omvang van het Gemeentefonds. Vanaf 2026 neemt de omvang van het fonds door een aantal oorzaken fors af en ontstaat er voor gemeenten het zogenoemde ‘ravijnjaar’. Dit zien we ook duidelijk terug in onze begrotingscijfers. De VNG adviseerde de gemeenten daarom ook om voor de begroting 2024-2027 te zorgen voor een structureel evenwicht tussen baten en lasten voor de jaren 2024 en 2025 en vanaf 2026 duidelijk te laten zien voor welke opgaven we financieel staan. Dit in tegenstelling tot wat gebruikelijk is voor gemeenten (sluitende begroting komende vier jaar).
De afgelopen twee jaar stelde onze gemeente al een dergelijke begroting op, in die zin dat de structurele baten en lasten in het eerste begrotingsjaar structureel in evenwicht zijn. Voor 2024 continueren we deze lijn. Voor wat betreft 2025 volgen we niet het advies van de VNG en nemen nu nog geen maatregelen om ook 2025 financieel in evenwicht te krijgen. Hiervoor is nog tijd en de ervaring van de afgelopen jaren leert ook dat in aanloop naar het nieuwe begrotingsjaar er ook structurele meevallers ontstaan. We kondigen nu dus (nog) geen maatregelen aan die later niet nodig blijken of weer teruggedraaid kunnen worden. Om de Begroting 2024-2027 op te stellen brachten we wel alle mogelijke maatregelen in beeld. Mocht dit nodig zijn dan kunnen vanuit deze inventarisatie (begrotingsknoppen) maatregelen voor 2025 en verder worden voorgesteld. Het financieel technische voorwerk is daarmee wel gedaan. De inventarisatie laat overigens zien dat de tekorten vanaf het ravijnjaar 2026 eigenlijk niet meer te dichten zijn met haalbare bezuinigingsmaatregelen en dat daarbij ook de lokale lasten zeer fors moeten worden verhoogd. Van een nieuw kabinet verwachten we dus verstandige keuzes en een financiële aanvulling op het gemeentefonds met ingang van 2026.
Van Kaderbrief naar begroting 2024 – scherper aan de wind
In juli besprak de raad de Kaderbrief 2024 en stelde de belangrijkste uitgangspunten voor de begroting 2024-2027 vast: het startdocument van de nieuwe planning & control-cyclus. De Kaderbrief 2024 is een beleidsarme kaderbrief waarin wij het financiële meerjarenbeeld 2024 -2027 actualiseerden. Bij het aanbieden van de Kaderbrief 2024 gaven wij aan dat er nog de nodige onzekerheden waren, omdat informatie nog niet beschikbaar was of de analyse van ramingen meer tijd vergde. Ook was de impact van de Meicirculaire 2023 nog niet bekend. Na het vaststellen van de Kaderbrief 2024 richtten wij ons dan ook op het doorrekenen en actualiseren van het financiële meerjarenbeeld.
Het saldo van de Kaderbrief gaf een vertrekpunt van € 11 miljoen tekort voor het begrotingsjaar 2024. De effecten van de Meicirculaire bracht dit terug naar een tekort van € 8 miljoen. Een positief effect, maar nog steeds een grote opgave. In het licht van deze opgave is door het college nog scherper gekeken naar mogelijkheden om lucht uit de begroting te krijgen en gezocht naar financieel technische mogelijkheden om het tekort kleiner te maken. Denk hierbij aan een kritische blik op structurele onderbestedingen op exploitatiebudgetten, het bijstellen van de bevolkingsprognose, het opnemen van een stelpost voor mogelijke ‘onderbesteding’ van de investeringsplanning en het verlagen van de verwachte indexatie op de lasten voor de openbare ruimte. Deze aanscherpingen resulteerden in een resterend tekort van € 3,3 miljoen.
Scherper aan de wind varen zorgt ervoor dat de kans op ‘tegenvallers’ op diverse begrotingsposten toeneemt. Het college geeft opdracht aan de organisatie om deze ‘posten’ gedurende 2024 actief monitoren. De omvang van onze algemene reserve is voldoende om tegenvallers in 2024 incidenteel op te vangen. Voor structurele tegenvallers zullen dan in de begroting 2025 maatregelen genomen moeten worden.
De lokale opgave – niet alles kan, voor 2024 keuzes nodig
Gezien het financiële beeld hebben we scherp gekeken naar de mogelijkheden om enerzijds ambities te realiseren en door te ontwikkelen en anderzijds een sluitende begroting te presenteren. We kunnen niet alles blijven doen: we moeten keuzes maken. Keuzes die pijn doen en maatschappelijke impact hebben, resulteren in een mogelijk (financieel) risico of zorgen voor stilstand in onze (maatschappelijke) ontwikkeling. Om tot een sluitende begroting te komen bevat de begroting 2024 maatregelen voor een totaal van € 3,5 miljoen. In het eerste deel van dit hoofdstuk staan de inhoudelijke ambities waarin de te treffen maatregelen zijn verwerkt.
Samen besturen – Raad kan keuzes maken om de begroting bij te stellen
Een belangrijk uitgangspunt van het coalitieakkoord is dat college en raad samen besturen met de inwoners en met ‘respect’ voor elkaars rol. In dat kader is informatie die nodig is om tot een vastgestelde begroting te komen tijdig en breed gedeeld. Zo zijn alle bouwstenen voor de begroting (inclusief gereedschapskist met begrotingsknoppen) met de voltallige raad gedeeld en openbaar toegankelijk. Zo kan de raad, waar zij dit nodig vindt, aanpassingen in de door het college voorgestelde begroting doorvoeren binnen het uitgangspunt dat de begroting voor 2024 structureel sluitend moet zijn.
We beginnen de begroting met een verdere toelichting op het hiervoor geschetste algemene beeld van de gemeentelijke financiën voor de komende jaren en lichten uitgebreider toe hoe we van Kaderbrief 2024 tot de begroting 2024-2027 zijn gekomen. Zoals gebruikelijk volgt daarna de informatie per programma en de verplichte paragrafen.