We werken aan een breed preventieprogramma

In samenwerking met maatschappelijke organisaties zijn we aan de slag met een preventieprogramma op meerdere thema’s in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). We ontvangen hiervoor een Brede Specifieke Uitkering (SPUK) van het rijk. Met het onderdeel valpreventie uit het preventieprogramma zetten we in 2024 in op interventies om valrisico’s te verlagen. Zo blijven ouderen langer vitaal.
Ondersteuning mantelzorgers: Mentale gezondheid is belangrijk. Een steuntje in de rug is voor sommige inwoners welkom. Bijvoorbeeld voor inwoners die mantelzorg verlenen aan een naaste. Het is belangrijk voor deze groep om goed voor zichzelf te zorgen en tijdig hulp te vragen als dit nodig is. Als mantelzorgers te zwaar belast zijn, kunnen ze geen zorg of ondersteuning meer bieden. De zorgvrager moet dan een gebruik maken van professionele zorg. We voeren daarom in samenwerking met Welzijn Lansingerland een behoeftenonderzoek uit bij mantelzorgers. Hoe kunnen zij nog beter ondersteund worden in onze gemeente? Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek ontwikkelen we samen met onze lokale partners een nog sterker mantelzorgaanbod.
Ontmoeting centraal: laagdrempelige ontmoetingsplekken waar inwoners zonder indicatie binnen kunnen lopen bieden mogelijkheden om de eerste stap te zetten naar herstel of het opbouwen van sociale contacten. Tegelijkertijd is het een plek waarop mensen terug kunnen vallen. We blijven inzetten op de inloopvoorziening GGZ, een laagdrempelige voorziening waar inwoners met geestelijke gezondheid problematiek zonder indicatie langs kunnen gaan. Daarnaast zetten we stappen in de realisatie van op ontmoetingsplekken in de kernen. Daar kunnen ouderen meedoen aan het activiteitenaanbod, zich inzetten als vrijwilliger of binnenlopen met een vraag. In 2024 zetten we in op ontmoetingsplekken in Berkel en Rodenrijs.