We verbeteren onze bereikbaarheid

Servicenormen: Telefonie is en blijft een belangrijk contactkanaal. Mensen die contact met ons opnemen, helpen we volgens onze servicenormen die zijn opgenomen in de kengetallen.
Terugbelnotities: Ruim 40% van de vragen kan het Service Contact Center direct beantwoorden. Voor de overige vragen is kennis van de vakteams nodig. Met het gebruik van de mobiele telefoons en het plaats- en tijdonafhankelijk werken is de (interne) bereikbaarheid een aandachtspunt. Wanneer het niet lukt om contact te krijgen met de vakspecialist, maken we een terugbelnotitie. Dit leidt soms tot extra en onnodige contactmomenten tussen de inwoner en de gemeente. We ondernemen actie om medio 2024 het aantal terugbelnotities met minimaal 50% terug te brengen. Dit doen we onder andere door het creëren van interne bewustwording van de noodzaak van bereikbaarheid.
Terug naar (010) 800 4000: Als een medewerker van de gemeente (terug)belt, is er geen nummerweergave. Inwoners en ondernemers weten dan niet dat de gemeente belt. We onderzoeken de mogelijkheid om het anoniem bellen (gefaseerd) op te heffen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om ons vaste telefoonnummer (010) 800 4000 weer te communiceren in al onze uitingen. Het verkorte telefoonnummer 14 010 is storingsgevoelig, omslachtig vanwege het keuzemenu en niet voor iedereen duidelijk. Het nummer 14 010 blijft wel bestaan en we blijven ook in de toekomst via dit nummer bereikbaar.
Service dichtbij met een mobiel servicepunt: In 2024 realiseren we een mobiel servicepunt om persoonlijke dienstverlening dichtbij de inwoner te brengen binnen in de kernen en buurtschappen van Lansingerland. Inwoners kunnen daar terecht voor vragen en service, zoals het aanvragen van paspoorten, identiteitsbewijzen en rijbewijzen. Het servicepunt komt tegemoet aan de behoefte aan flexibiliteit, laagdrempeligheid en toegankelijkheid. Doelgroepen zijn bijvoorbeeld inwoners met beperkte mobiliteit die moeite hebben om naar het gemeentehuis te komen en inwoners die minder digitaal vaardig zijn en daarom wat hulp nodig hebben om hun zaken met de gemeente te regelen. Daarnaast zijn we van plan de elektrische bus multifunctioneel in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de spreekuren van wethouders of aan projecten/onderwerpen waarvoor inwoners met de gemeente in gesprek kunnen gaan.