We willen dat Jeugd in Lansingerland veilig, gezond en kansrijk opgroeit. Wanneer jeugdigen en hun ouders zorg en/of ondersteuning nodig hebben kunnen zij jeugd- en opvoedhulp krijgen. We zorgen voor goede en toegankelijke jeugdhulp, van lichte begeleiding tot intensieve zorg. 

Aan de slag met de Hervormingsagenda jeugd: Verbeteringen in de jeugdzorg (waaronder jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering) zijn nodig om kwetsbare kinderen en gezinnen sneller en beter te kunnen helpen. Hiervoor is een landelijk plan opgesteld, de “Hervormingsagenda Jeugd”, waarin staat hoe we de jeugdhulp gaan verbeteren tussen 2023 en 2028. Daarnaast kan dit leiden tot besparingen. Lansingerland is al gestart met de voorbereidingen. Een van de verbeterpunten is de Jeugdbeschermingsketen. 

We zetten onze inzet op lokale jeugdhulp voort: Lansingerland koopt de basis jeugdhulp zelf in. We zorgen ervoor dat er in een vroeg stadium (preventieve) hulp beschikbaar is voor kinderen en gezinnen.

We zetten onze regionale inzet op specialistische jeugdhulp voort: De inkoop van specialistische jeugdhulp en jeugdbescherming verloopt via de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). De gemeenschappelijke inzet garandeert de beschikbaarheid van specialistische jeugdhulp zoals pleeghulp, opname, langdurig verblijf, daghulp en ambulante hulp. Specialistische inzet is nodig als de problemen ingewikkeld zijn of als er meerdere problemen tegelijkertijd zijn. 

Beter voorspellen met data-analyse: Onze data-analyse is de afgelopen jaren verbeterd. Daardoor kunnen we nu beter zien hoeveel kinderen welke zorg krijgen en voor hoe lang. Om een goede schatting te maken van de kosten die we verwachten in 2024, hebben we gekeken hoeveel zorg kinderen en gezinnen uit Lansingerland hebben ontvangen in 2022. Dit inzicht helpt om betere schattingen te maken voor de begroting voor basis jeugdhulp en specialistische jeugdhulp.