Een leefbare wijk is een veilige wijk.

We zetten recente inzichten om in een aanpak: We maken gebruik van recente analyses om wijken en problemen te identificeren die aandacht behoeven. Voorbeeld hiervan is het rapport leefbaarheid in Lansingerland. Op basis van de rapporten gaan we met de leefbaarheid aan de slag. Hierbij denken we aan een gedeelde aanpak richting jeugdproblematiek en jeugdoverlast of investeren in de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de partijen.
We werken aan wijkgericht werken: De wijkmanagers zijn een spin in het web met betrekking tot beheer en leefbaarheid. Buurtparticipatie heeft een belangrijke aanvullende rol op deze functies. De komende twee jaar brengen we de basis van het boa-team structureel op orde, waarbij wijkgericht werken het uitgangspunt blijft voor onze aanpak. Dat betekent dat het boa-team binnen de mogelijkheden van hun toezicht- en handhavingstaken blijft werken aan positionering en zichtbaarheid in de wijk. Daarmee leggen we een stevige basis voor de voorgenomen uitbreiding en ontwikkeling van het boa-team, in het bijzonder die van de functie van wijkregisseur-boa, vanaf 2026.
We maken Lansingerland een hartveilige gemeente: We voeren gesprekken en ondersteunen acties om het aantal 24/7 uur bereikbare AED’s in Lansingerland te vergroten. Ook activeren we AED-houders om de AED aan te melden bij HartslagNu. We stimuleren mensen met een reanimatiediploma zich aan te melden als burgerhulpverlener. In 2023 stelden we een actieplan op met als doel een algehele dekking van AED’s binnen Lansingerland. De uitvoering van dit plan loopt door in 2024.