We maken concrete afspraken met ketenpartners over de aanpak van veiligheidsissues.
We doen dit door intern en met de ketenpartners afspraken te maken over de gezamenlijke aanpak van de veiligheidsproblemen. Deze afspraken maken onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid (IVB) 2022.

Onze inzet op bestrijding van ondermijnende criminaliteit is intensief.
We doen dit door onze inzet op ondermijnende criminaliteit versterkt voort te zetten. Onze interne en externe samenwerkingsprocessen zijn beter uitgelijnd en de capaciteit is versterkt. We hebben inmiddels een beter zicht op de aard en omvang van ondermijnende criminaliteit in de gemeente en gaan onze integrale acties daarop richten, met onze partners in de Veiligheidsregio.

We werken preventief via gedegen gegevensanalyses, landelijke en regionale samenwerking en het vergroten van het bewustzijn bij bewoners, ondernemers en bestuur.
In de repressieve aanpak treffen we waar nodig bestuurlijke maatregelen (het sluiten van panden en last onder dwangsom). Inwoners die onbedoeld in ondermijnende criminaliteit belanden, bieden we passende hulp aan en brengen we indien nodig in contact met zorgpartners.

Daarnaast willen we misbruik van overheidsvoorzieningen voorkomen en passen de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet Bibob) waar mogelijk toe. We voeren Bibob-toetsen uit bij vergunningaanvragen op basis van de APV, Drank- en Horecawet, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, subsidies en de Huisvestingswet. Het aantal Bibob-toetsen neemt de laatste jaren enorm toe. De capaciteit, zowel kwantitatief als kwalitatief, in de organisatie moet hierop afgestemd gaan worden in 2022.

We zorgen voor goede hulpverlening aan inwoners en een adequate crisisorganisatie.
Lansingerland beschikt over een goed opgeleide en slagvaardige crisisorganisatie, die ervoor zorgt dat, bij een (dreigende) calamiteit of crisis, hulp en zorg aan onze inwoners geboden wordt. 95% van de medewerkers binnen onze crisisorganisatie is voldoende opgeleid en getraind. Kennis wordt up to date gehouden door jaarlijkse trainingen en oefeningen.
Samenwerking binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond wordt gecontinueerd en waar nodig verbeterd (regionale project ‘de basis op orde’). Hierdoor zijn we verzekerd van de inzet van de hulpdiensten en een goede samenwerking op het gebied van crisisbeheer binnen de regio.

In het KLM piket bevolkingszorg (samenwerking met Krimpen a/d IJssel, Lansingerland en Maassluis) zijn we vanuit Lansingerland vertegenwoordigd met 4 Officieren van dienst bevolkingszorg.