Onze inzet op de aanpak van High Impact Crimes is intensief.
Wij doen dit door preventieacties in samenwerking met politie en buurtpreventies. We geven bewoners tips om woninginbraken en autodiefstal te voorkomen en willen bewoners bewust maken om bijvoorbeeld geen waardevolle zaken in hun auto te laten liggen en te informeren over de keyless entree. In voorkomende situaties bemiddelen we in hoog oplopende (buren)ruzies. De boa’s en wijkmanagers vervullen gezamenlijk, waar nodig, een rol in het zorgen voor een leefbare gemeente zoals de sociale veiligheid in de kernen en de aanpak van alle vormen van criminaliteit die een grote impact heeft op betrokkenen. Boa’s en wijkmanagers informeren inwoners op diverse manieren over wijkaangelegenheden en geven voorlichting over veiligheidsvraagstukken en High Impact Crimes.

We stimuleren de meldingsbereidheid van burgers en ondernemers.
De meldingsbereidheid verhogen we door samen met de politie in te zetten op het verhogen van deze bereidheid. In 2022 willen we actief richting inwoners motiveren waarom deze meldingen bij de politie van groot belang zijn en wat er gedaan wordt met de informatie.

Samen met politie en andere partners wil de gemeente inzetten op buurtonderzoeken (a.d.h.v. enquêtes en interview) hoe de meldingsbereidheid is in 2022.

We bevorderen van de Wijkgerichte aanpak.
We houden wijken leefbaar en zorgen voor een hoog veiligheidsgevoel onder inwoners. Boa’s informeren inwoners op diverse manieren over wijkaangelegenheden en geven voorlichting over veiligheidsvraagstukken en High Impact Crimes. In 2022 benoemen we vier wijkregisseurs die, samen met de wijkmanagers en partners in de wijken en in de stad, de leefbaarheid in de wijken analyseren met aandacht voor onderliggende problematieken en de handhaving coördineren en regisseren. Zo zorgen we voor maatwerk op wijkniveau.

We vergroten onze zichtbaarheid door inzet van toezicht op en handhaving van wet- en regelgeving
Onze boa’s zijn de oren en ogen van onze gemeente. Zij zijn ook het visitekaartje van de gemeente op straat. In toenemende mate beschikken onze boa’s over vaardigheden om samen te werken op wijk niveau met burgers en ondernemers en breidt hun netwerk zich uit om complexe vraagstukken met partners tot een oplossing te brengen. Onze boa’s zijn op deze vaardigheden toegerust en zullen zich daarop door ontwikkelen in 2022.

Daarnaast beschikken we over allround Boa’s met bepaalde taakaccenten, afgestemd op de vraagstukken die ‘op straat’ aan de orde zijn, zoals Jeugd, Ondermijning.

Samen met buurttoezicht vergroten zij hun (digitale) zichtbaarheid in een nieuwe samenwerkingsrelatie waarin social media en Whatsapp een belangrijke rol hebben. Met de politie werken we samen als het gaat om handhaving.