We doen er zoveel mogelijk aan om te voorkomen dat inwoners een bijstandsuitkering nodig hebben.
We zetten extra in op de preventie van jeugdwerkloosheid. Door scholingsadviesgesprekken, een Jongerensteunpunt en intensieve begeleidingstrajecten zorgen we dat jongeren naar school of werk gaan. Met duidelijke voorlichting en intensieve controle aan de poort bereiken wij dat de ondersteuning terecht komt bij mensen die dat echt nodig hebben.

We bekijken per casus op welke manier we het beste effect bereiken voor de zelfredzaamheid van inwoners voor de lange termijn. Dat geldt ook voor onze handhavende rol waarbij we de inwoner centraal stellen. Voor inwoners met een uitkering is dit het best haalbare effect dat een inwoner (naar vermogen) aan het werk gaat. Voor minima zijn ook in 2022 voorzieningen beschikbaar die bijdragen aan het vermogen om mee te doen in de maatschappij. Nu de meeste coronarestricties zijn opgeheven verwachten wij dat zij weer meer gebruik gaan maken van de Rotterdampas en het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

We zetten in op om- en bijscholing van zelfstandigen die zich door de coronacrisis willen of moeten heroriënteren. Hierbij werken we regionaal samen met het Regionaal Bureau Zelfstandigen en de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal, onder andere door middel van het Regionaal Mobiliteitsteam.