Horti Science is het sterkste economische cluster van Lansingerland. De sector heeft een exportwaarde van 1,1 miljard euro en een toegevoegde waarde van ruim 700 miljoen euro. Met 8.500 arbeidsplaatsen is het Greenportcluster de grootste werkgever van Lansingerland (1 op de 3 banen) (Bron: Glastuinbouw Lansingerland op de kaart, Wageningen Economic Research (Verhoog en Berkhout, 2020)). Het cluster in onze gemeente is uniek in de wereld. Zo staat het meest toonaangevende tuinbouwinstituut ter wereld (Wageningen University & Research Center) in Lansingerland. Daarnaast vervullen ruim 400 greenportbedrijven –waaronder 3 wereldmarktleiders- een grote rol in de veredeling van en wereldhandel in groenten, fruit, bloemen en planten. De clustering van innovatieve bedrijven heeft geleid tot een sterk kennisnetwerk voor het hele (glas)tuinbouwcomplex in de wereld. Het Horti Science Park met Delphy en WUR als gezichtsbepalende organisaties vervult daarin een prominente rol.

Deze vijver aan kennis, ondernemerschap en innovatie is de troef van Lansingerland. Daarom ontwikkelen we samen met MRDH, Innovation Quarter, Provincie Zuid-Holland, VNO NCW Oostland, Glastuinbouw Nederland, Tuinbouw Jongeren Oostland, Greenport West-Holland, Wageningen University & Research Center, Anthura, Koppert Biological Systems, Bayer Crop Science, overige ondernemers, kennisinstellingen en inwoners de Horti Science Visie. We kiezen bewust voor een brede beweging. De vele kansen die dit biedt voor onze inwoners, ondernemers en kennisinstellingen willen we de komende jaren verzilveren. Dat vraagt om meerjarige investeringen van de triple helix (onderwijs, bedrijfsleven & overheid). Met lokale en regionale partijen vormt de gemeente Lansingerland consortia die de benodigde investeringen en uitvoeringscapaciteit in kaart brengen. Deze gezamenlijke inzet richt zich op de volgende deelonderwerpen:

Innovatie
Om de koppositie van ons cluster te behouden én te versterken zijn investeringen door de triple helix in innovaties van cruciaal belang. Dit betreft investeringen in zowel de fysieke doorontwikkeling van het Horti Science Park, als investeringen in kennisontwikkeling. Denk hierbij aan kennisontwikkeling op het terrein van kunstmatige intelligentie, vertical farming, teelttechnieken en verduurzaming i.r.t. water- en energieverbruik. Vervolgens is ook kennisdeling een cruciaal gegeven om het cluster in de breedte te versterken. Dit willen we faciliteren door te investeren in de organisatorische kant die nodig is om alle bedrijven in Lansingerland én omgeving kennis te laten maken met de nieuwste technieken.

Onderwijs-arbeidsmarkt
Het tekort aan personeel vormt een bedreiging voor het Horti Science cluster. Het is steeds ingewikkelder om voldoende personeel te werven op alle niveaus. De sector is niet bekend en soms ook niet bemind door een verkeerd beeld dat men heeft van het werk in de glastuinbouw. Dit vraagt om een gecoördineerde aanpak in de triple helix, gericht op alle leeftijden en doelgroepen. Daarnaast zien we dat het onderwijs (ook) in de Greenport over het algemeen achter loopt op de praktijk. De technologische ontwikkelingen in Horti Science gaan snel en vragen om nieuwe onderwijsvormen waarin bedrijfsleven, docenten en studenten intensief (hybride) samenwerken ten behoeve van een actueel kennisniveau. Hieronder vallen ook initiatieven in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen, voor werknemers die al in de sector actief zijn of als zij-instromers de overstap naar deze sector willen maken.

Gezondheid & Welzijn
Via de Horti Science Visie willen we ook een sterkere verbinding maken met de samenleving vanuit gezondheidsperspectief. De groenten en fruit uit de kassen zijn immers gezonde producten vol vitamines. Horti Science kan in bewustwording en door het leveren van producten aan bepaalde groepen in de samenleving bijdragen aan het gezondheidsbeleid van de gemeente. Daarnaast willen we ook de herkenbaarheid en de trots op het Horti Science cluster vergroten. We willen onderzoeken of we via kunst en cultuur de boodschap van voeding en gezondheid, de historische achtergronden van de glastuinbouwsector en de nieuwste innovaties onder de aandacht kunnen brengen.

Duurzaamheid
De omslag naar duurzame bronnen is cruciaal voor het bestaansrecht van de Horti Science sector. Het cluster is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dit vraagt om alternatieven. Denk hierbij aan geothermie of oplossingen waarbij restwarmte uit andere plekken in de regio benut wordt als energievoorziening van de kassen. Naast investeringen die onder het thema Innovatie vallen, is personele inzet nodig om afspraken te maken met het Rijk, overheden, ondernemers, waterschappen en onderzoeksinstellingen.

Gebiedsontwikkeling
De doorontwikkeling van het Horti Science cluster vraagt ook om goede randvoorwaarden vanuit ruimtelijk perspectief. Het gaat dan bijvoorbeeld om voldoende en geschikte bedrijventerreinen en het creëren van regelluwe zones om innovatieve experimenten te faciliteren. De beschikbaarheid van woningen voor verschillende inkomensklassen zijn van belang om mensen die in de glastuinbouwsector werken, ook de mogelijkheid te bieden hier te wonen. Daarnaast is ook mobiliteit een belangrijk thema. Dit betreft zowel de ontsluiting van het gebied ten behoeve van efficiënte transportbewegingen als het faciliteren van woon-werk door de bereikbaarheid met OV of autonoom vervoer te verbeteren. Ook hierbij zetten we vooral in op de verbinding met andere opgaven uit het Toekomstperspectief.

Met een meerjarige inzet op Horti Science versterken we onze koploperspositie, trekken we meer bedrijven en werkgelegenheid naar onze gemeente en dragen we bij aan maatschappelijke doelen gericht op voeding, gezondheid, welzijn en verduurzaming. Hiermee laden we onze profileringsstrategie ‘Lansingerland Home of Horti Science’. Dit merk versterken we verder door de organisatie van onder andere (internationale) conferenties op het Horti Science Park en bij de drie wereldmarktleiders.