Een goed werkend preventief veld is uit diverse onderzoeken van doorslaggevend belang gebleken voor een effectief jeugdveld. Belangrijke uitgangspunten in dit verband zijn ten eerste collectieve preventie waar het kan, waarbij de interventie is gericht op het versterken van de eigen kracht van ouder, danwel het kind en op het zoeken van hulpbronnen in de eigen omgeving.

Ten tweede zetten we selectieve preventie in voor kwetsbare groepen, waarvan we verwachten dat de interventie erger voorkomt. We richten ons op interventies die aantoonbaar effectief zijn en/of bijdragen aan doelen uit de Jeugdwet. Deze interventies zijn niet alleen op kinderen gericht, maar ook op de ouders. Juist dat kan ook het welzijn van de kinderen verbeteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan echtscheidingssituaties of psychische problematiek bij ouders.

Op alle 22 basisscholen en 6 middelbare scholen zijn Jeugdcoaches op School (JOS’ers). We verwachten dat deze JOS’ers in 2022 starten met 500 trajecten. De JOS’ers zijn belangrijk in de samenwerking tussen onderwijs, Team Jeugd en zorg- en welzijnsvoorzieningen. Door de laagdrempelige vorm van hulp en ondersteuning verwachten we dat minder kinderen instromen in een vorm van (specialistische) jeugdhulp.

Daarnaast helpen de praktijkondersteuners jeugd bij huisartsenpraktijken ook in 2022 onze jeugdigen snel en laagdrempelig. Ons doel is dat voor circa 40% van de jeugdigen die zij zien geen doorverwijzing naar jeugdhulp (meer) nodig is. De praktijkondersteuners dragen daarmee bij aan het beheersbaar houden van de instroom in jeugdhulp. Als kinderen wel specialistische hulp nodig blijken te hebben, heeft de ondersteuning door de praktijkondersteuner mogelijk als positief effect dat de specialistische behandeling beter passend is en daardoor effectiever en korter.