Eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van gezinnen en hun netwerk staan centraal. Jeugdigen die dat nodig hebben, ondersteunen wij met een maatwerkvoorziening. We zetten alleen specialistische hulp in als dat noodzakelijk is. Een doel van de Jeugdwet is om zorgafhankelijkheid daar waar mogelijk te voorkomen en te verminderen. Met ouders en aanbieders bespreken wij niet alleen wanneer hulp noodzakelijk is en wat hiervan het doel is, maar ook hoe en wanneer jeugdige, gezin en het netwerk weer meer zelf kunnen.

Samen met lokaal en regionaal gecontracteerde aanbieders, andere gemeenten en ons Team Jeugd werken we aan het terugdringen van wachtlijsten. Tijdigheid van de hulp is immers ook belangrijk. Hierbij kunnen we gebruik maken van de extra financiële middelen die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor het aanpakken van knelpunten in de jeugdhulp. Het is een hardnekkig probleem mede door het aanhoudende personeelstekort in de hele keten. Ook is onzeker in hoeverre de effecten van de coronacrisis ons nog parten speelt in 2022 (en daarna). We hebben gezien dat door de knelpunten de zorgzwaarte is toegenomen. De extra middelen van het rijk zetten we verder onder andere in voor lichte vormen van ondersteuning, alternatieven voor specialistische zorg en overbruggingszorg.

Wij voorzien dat wij in 2022 een opgave hebben om landelijke wijzigingen in jeugdhulpstelsel te vertalen naar onze situatie. Zeker is dat het woonplaatsbeginsel per 2022 wijzigt. Daarmee verhuizen kinderen administratief van gemeente die verantwoordelijk is voor de hulp en de betaling daarvan. We verwachten dat we hierdoor per saldo een afname van cliënten krijgen. Mogelijk komt de nieuwe regering met extra wijzigingen, zoals een inkomensafhankelijke bijdrage.