Groen/ natuurwaarden 
Bij gebiedsontwikkelingen sturen we op een gezonde leefomgeving voor mens en dier. We ontwikkelen een duidelijke en toetsbare kader voor natuur inclusief bouwen. In 2025 zetten we in op de vertaling van het beleid voor groenblauw (vrhn.: Groen Blauwe Leefomgevingsvisie) naar Omgevingsvisie en het Omgevingsprogramma Leefomgeving in de pijler ‘groenblauw’. We ontwikkelen een norm voor groen in woonwijken en gaan door met het nodige onderzoek (waardebepaling) wat nodig is voor het behoud en de versterking van groen (biodiversiteit). Ook zetten we verder in op de ontwikkeling van bewustwording, educatie en voorlichting met betrekking tot groen en blauw als basis voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier (ecologie).

De gemeente ontwikkelt en beheert groen en recreatiegebieden en profileert zich als een groene gemeente waar ook ruimte is voor mensen van buiten de gemeente om hier te recreëren. Door de toename van het aantal recreanten staat de balans tussen recreatie en natuur onder spanning. In 2025 gaan we voor een evenwichtige ontwikkeling van de groene flanken. De Rottemeren blijven herkenbaar onderdeel van het polderlandschap van Lansingerland, hierbij zetten we stevig in als deelnemer van het recreatieschap Rottemeren.

Aan de landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) Midden-Delfland zetten we de samenwerking met betrokken partijen voort met als doel de bescherming en ontwikkeling van de rijke cultuurhistorie van dit waardevolle landschap. Onze focus ligt daarbij op ons natuur- en recreatiegebied de Groenzoom dat deel uitmaakt van het Midden-Delflandgebied.

De doorontwikkeling van de groene flanken ligt besloten in de verbinding van het Rottemerengebied en de Groenzoom door het afmaken van de Noordrand Rotterdam. In 2024 zijn we gestart met het Triangelpark. In 2025 pakken we ook de Hoekse parken en groenblauwe ribben op. De verbinding tussen oost en west heeft een grote meerwaarde voor de ontwikkeling en versterking van de recreatieve en ecologische verbindingen wat de basis is voor een goede balans in natuur en recreatie.

Water
De inspanningen op het gebied milieu en ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving zijn gericht op de lange termijn. Daarbij speelt het bodem-watersysteem een doorslaggevende rol bij wat mogelijk is in Lansingerland. Hierdoor is onze gemeente beter bestand tegen klimaatverandering en voorkomen we nog meer druk op de biodiversiteit. We zetten constructief in op de samenwerking met ketenpartners om tot uitvoering te komen van maatregelen die bijdragen aan de doelstellingen Kaderrichtlijn water (KRW) en de verbetering van de waterkwaliteit binnen onze eigen gemeente grenzen. Daarbij zetten we in op het ontwikkelen van beleidsregels en regels in het omgevingsplan en het monitoren en handhaven van dat beleid. In samenwerking met het cluster duurzaamheid geven we uitwerking aan de doorontwikkeling van de maatregelen met betrekking tot onze klimaatdoelstellingen. Grote opgave voor het thema water is de ontvlechting en herdefiniëring van het beleid voor stedelijk water. Tot nu toe is dit voornamelijk opgepakt vanuit de praktische uitvoering, dit borgen we vanuit strategisch en tactisch beleid in omgevingsvisie en omgevingsprogramma Leefomgeving waardoor sturing mogelijk is op bijvoorbeeld de afkoppeling van het rioleringssysteem.

Ruimtelijke kwaliteit leefomgeving
Voor de ruimtelijke kwaliteit Leefomgeving ontwikkelen we vanuit de cultuurhistorische/ landschappelijke onderlegger voor het behoud, versterken en toekomstbestendig maken van herkenbare ruimtelijke structuren (o.a. Rotte, landscheiding), cultureel waardevolle bebouwingsstructuren (linten), gebouwen en objecten zodat de identiteit van een gebied centraal komt te staan. Voor de omgevingskwaliteit onderzoeken we de mate waarin we tegemoet komen aan de waarden (gebruikerswaarde, belevingswaarde, toekomstwaarde) van een gebied voor verschillende belangen. Het ruimtelijke kwaliteit door ontwikkeling op strategisch niveau (omgevingsvisie 2.0), tactisch niveau (omgevingsprogramma) en uitvoeringsniveau (omgevingsplan en beleidsregel voor welstand).