In de paragraaf bedrijfsvoering worden de ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsvoering uitvoerig beschreven. In dit onderdeel van de begroting gaan we in op wat de doorontwikkeling voor effect heeft op de financiën van de bedrijfsvoering welke binnen de overhead valt. Het door ontwikkelen van bedrijfsvoering is een continu proces waardoor eerder opgestarte ontwikkelingen zijn afgerond en nieuwe ontwikkelingen opgestart worden.
In 2025 werken we verder aan de kwaliteitsslag rondom informatievoorziening en digitale dienstverlening. Dit blijft een belangrijke randvoorwaarde voor de gehele organisatie om efficiënt te kunnen werken, opgaven kwalitatief op te pakken en te voldoen aan wettelijke opdrachten rondom archiefzaken, basisregistraties en beveiliging. Met de zogenoemde ‘digital decade’ komen nog eens circa 13 nieuwe (Europese) regelingen op de gemeenten af.
In de begrotingen 2022 en 2023 waren, mede met het oog op deze ontwikkelingen, initieel voorstellen opgenomen om de budgetten voor de verdere informatisering en digitalisering te verhogen. Dat betrof een geleidelijke groei in de jaren 2022 t/m 2024. Met het vaststellen van de begrotingen 2022 en 2023 nam de Raad amendementen aan om deze toekomstige groei niet op te nemen en per jaar te bezien en af te wegen of er ruimte was voor deze groei (die voornamelijk formatie betrof). Met het vaststellen van de 1e begrotingswijziging 2023 kende de Raad voor 2023 een budget toe (net als in 2022). Hiermee is ruimte gecreëerd voor groei, die ook is ingezet. Met alle digitale ontwikkelingen zijn volgende (formatieve) stappen eigenlijk ook nodig (zoals ook geschetst in onderdeel 11 van het in het voorjaar van 2023 aan de Raad aangeboden ambtelijk formatiedossier). De financiële situatie maakt dat we hier nu voor 2025, net als in 2024, een pas op de plaats maken. Dit betekent dus ook dat de kans toeneemt dat we achter gaan lopen op wat er eigenlijk nodig is. Voor de Kadernota 2025 brengen we in beeld welke (nieuwe) opgaven er zijn, in welk tempo deze gerealiseerd moeten worden en wat dit betekent voor de benodigde capaciteit. Via de Zomerrapportage stelde de Raad voor 2024 en 2025 incidenteel budget beschikbaar om deze opgaven (in samenhang) in beeld te brengen onder de noemer ‘digitale duurzaamheid’. Wij verwachten eind 1e kwartaal 2025 de opgaven in beeld te hebben voor de komende jaren inclusief de benodigde structurele en incidentele middelen. Voorstellen en benodigde budgetten hiertoe betrekken we bij het volgende Kadernota proces. Mocht er eerder aanvullende capaciteit nodig zijn dan komen we bij de Raad hier, net als in 2024, via de reguliere P&C-cyclus op terug.
In 2025 zien we een stijging in de lasten van € 2.157.000. Deze stijging wordt veroorzaakt door de CAO-stijging, bijstelling van budget Wet op de Garantiebanen , WGA-risicodrager en incidentele budgeten voor informatievoorziening en de invoering van nieuwe wettelijke taken. Deze stijging is conform aankondiging in de Kaderbrief 2025.