Van Woonvisie naar Omgevingsvisie en Omgevingsprogramma Wonen

De in 2021 vastgestelde Woonvisie en in 2022 vastgesteld bijbehorend uitvoeringsprogramma worden in 2025 opgenomen in de Omgevingsvisie 2.0 en het Omgevingsprogramma Wonen. Daarbij blijft nadrukkelijk aandacht voor doelgroepen die niet vanzelfsprekend huisvesting vinden. Denk aan lage- en middeninkomens, jongeren en kwetsbaren waar wonen en zorg een met elkaar verbonden vraagstuk is. Grote woningbouwontwikkelingen zoals Wilderszijde, Bleiswijk, Wolfend, Westpolder/Bolwerk (deelplan 4 West) en Bleizo-West maken voor deze doelgroepen het grote verschil. Bij deze woningbouwontwikkelingen is 50% van de woningen geprogrammeerd als betaalbaar (sociale huur en betaalbare huur en koop). Daarnaast programmeren we bij deze ontwikkelingen 40% als gelijkvloerse woning (appartementen) en ca. 5% voor bijzondere doelgroepen. Bij andere wat kleinere ontwikkelingen passen we maatwerk toe.  

Het voortzetten van het voor onze gemeente onderscheidende rustige, aantrekkelijke woonmilieu benutten we als factor voor een krachtige samenleving. Bovenstaande vertalen we op projectniveau en landt vanuit het Omgevingsprogramma in de Nota van uitgangspunten, Masterplannen en/of omgevingsplan. Het huidige uitvoeringprogramma en de Woonvisie omschrijven verder een aantal instrumenten ten behoeve van het bouwen en betaalbaar houden van wonen. Hier zal in 2025 in de Omgevingsvisie en bij het opstellen van het Omgevingsprogramma Volkshuisvesting ook aandacht voor blijven. Een voorbeeld daarvan is de Starterslening die in 2022 voor minimaal twee jaar beschikbaar is gesteld en in 2023 is geëvalueerd en succesvol is gebleken. 

Afstemming in de regio
Om onze positie in de regio ten volste te benutten is regionale afstemming van onze woonopgave noodzakelijk. Denk hierbij aan het aantal (betaalbare) woningen en het vraagstuk rondom de ontwikkeling van Bleizo-West. De Regionale Realisatieagenda Wonen (Woondeal), waarin we afspraken hebben gemaakt over het aantal (betaalbaar) te bouwen woningen, is begin 2023 ondertekend. Afstemming tussen gemeenten, regio, provincie en Rijk over de uitvoering van deze agenda blijft in 2025 een belangrijke opgave. Daarnaast is de wet Regie Volkshuisvesting in de maak, welke impact kan hebben op woningbouwontwikkelingen en werkt de provincie Zuid-Holland aan de actualisatie van zijn Omgevingsbeleid. 

Woningbouwontwikkelingen
De huidige planning is om (eind) 2025 575 woningen waarvan 111 sociale huurwoningen en 118 overige betaalbare woningen op te leveren. We gaan in 2025 intensief verder met de ontwikkeling van ca. 2.700 woningen in Wilderszijde. Daarnaast brengen we in 2025 ook de ontwikkeling rondom het station Westpolder verder. Voor de woningbouwontwikkeling in Bleiswijk werken we in 2025 richting het omgevingsplan. Ook de locatie Driehoek Noordpolder brengen we conform coalitieakkoord in 2025 verder richting bouw. Voor de verdere ontwikkeling van locatie Wolfend doorlopen we een extra fase ten behoeve van de verkeersontsluiting met name richting de N209.

Specifieke doelgroepen
Het college heeft in 2021 besloten om flexwoningen (als flexibele schil rondom de reguliere woningvoorraad) te ontwikkelen. Flexwoningen zijn bedoeld voor spoedzoekers en statushouders. In 2023 zijn als bijdrage aan deze opgave 78 flexwoningen opgeleverd aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. In totaal omvat deze ontwikkeling 132 flexwoningen, waarvan een deel ook wordt ingezet voor de opvang van Oekraïense ontheemden. In 2025 werken we aan een soortgelijke ontwikkeling in Berkel en Rodenrijs nabij de Noordeindseweg. 

De Taakstelling huisvesting statushouders is de afgelopen jaren flink toegenomen. We verwachten in 2025 een even omvangrijke taakstelling als in 2024. Dit is exclusief de achterstand die zoals het er nu uitziet uit 2024 wordt meegenomen. Dit betekent dat we in 2025 te maken hebben met een taakstelling van circa 200 te huisvesten statushouders. Deze opgaven worden vanaf Q3 2024 uitgevoerd door het opgaventeam Nieuwkomers.        
Ten behoeve van ondersteuning van Horti Science en de logistieke sector, het zorgen voor goede woon- en leefomstandigheden voor de arbeidsmigranten en het leefbaar houden van buurten, hechten we sterk aan het stimuleren en faciliteren van kwalitatieve huisvesting voor arbeidsmigranten binnen onze gemeente. We onderhouden daarvoor actief contacten met marktpartijen. In 2025 beogen we verdere realisatie van de verschillend lopende particuliere initiatieven. 

In 2025 blijven we ons inzetten op de herontwikkeling van woonwagencentrum Bosland.

Kwaliteit Leefomgeving
Vanuit Leefomgeving zetten we in op de hoofdthema’s: milieu, water (incl. bodem) , groen, natuurwaarden: biodiversiteit en ecologie, recreatie en de ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving (incl. cultuurhistorie). We doen dit door op een gedegen manier beleid te ontwikkelen en te bouwen aan een gezonde bodem voor een robuuste, vitale en duurzame toekomst.