In 2025 gaan we werken met de Omgevingsvisie 2.0, waarin integrale strategische doelen en ambities zijn benoemd, mede op het onderwerp mobiliteit. Deze visie werken we uit in een Omgevingsprogramma Mobiliteit. Onderdelen van deze visie en het omgevingsprogramma Mobiliteit zijn onder andere een nieuw verkeersveiligheidsplan, wegencategorisering en parkeerbeleid. Aan deze plannen zijn concrete resultaten en acties gekoppeld, zoals het herzien van de bebouwde komgrenzen in het kader van de Wegenverkeerswet 1994 en de introductie van de GOW (gebiedsontsluitingsweg) 30 op meerdere wegen in de gemeente. Daarnaast werken we een aanpak voor toekomstbestendige deelmobiliteit uit.

Samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag werken we aan een nieuwe regionale multimodale mobiliteitsvisie, als uitwerking van de Strategische agenda 2023-2027.

De ambities op het gebied van mobiliteit worden zo nodig herzien opgenomen in de op te stellen omgevingsvisie 2.0. Doelen, acties en concrete resultaten uit het verkeersveiligheidsbeleid en gemeentelijk verkeer en vervoerplan worden opgenomen in passende omgevingsprogramma('s).

Bij gebiedsontwikkelingen is in eerste instantie specifiek aandacht voor de actieve en duurzame vormen van mobiliteit. We hanteren per gebiedstype een prioriteitenladder overeenkomstig het STOMP principe, bestaande uit de elementen:
1.    Stappen
2.    Trappen
3.    Openbaar Vervoer
4.    Mobility as a service (Slimme vervoeroplossingen en deelmobiliteit)
5.    Privé auto

Deze ladder betekent dat we modaliteiten niet overal gelijkwaardig faciliteren. De invulling van de ladder is gebiedsgericht en wisselt ook per doelgroep. Zo willen we een realistische maar ambitieuze transitie in gang zetten naar meer duurzame, actieve mobiliteit. 

  • We vervolgen de realisatie van de Metropolitane fietsroute ‘Delft/Rotterdam Alexander’ en starten met de realisatie van de Metropolitane fietsroute 'Zoetermeer/Rotterdam'. Dit verbetert de lokale en regionale fietsbereikbaarheid, draagt bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen en faciliteert de toekomstige inwonersgroei van de gemeente en regio. Met deze routes is het doel om meer woon-werk relaties binnen een 45 minuten fietsafstand te creëren.
  • Het ontbrekende fietspad aan de Gerberasingel wordt aangelegd.
  • Bij metrostation Berkel Westpolder wordt gestart met de voorbereidingen en realisatie van een nieuwe fietsenstalling aan de zijde van de P+R garage. Daarbij wordt het aantal fietsrekken fors uitgebreid.
  • Ten behoeve van bewaking van fietsenstallingen wordt de lobby voortgezet om dit onder te brengen in de concessie van de vervoerder (RET) onder verantwoordelijkheid van de vervoerautoriteit MRDH.
  • We continueren de gezamenlijke regionale verkenning van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-corridor Zoetermeer Rotterdam (ZoRo-Rail).
  • Een nieuwe R-net bushalte aan de Laan van Mathenesse bij het Horti Science Park wordt gerealiseerd. Dit zal de OV bereikbaarheid van bedrijven en onderwijsinstellingen in dit gebied, zoals Jumbo, Dynalogic, en de Wageningen Universiteit, aanzienlijk verbeteren. 
  • Ten behoeve van de verduurzaming van de automobiliteit breiden we het regulier laadnetwerk met elektrische oplaadpalen verder uit.
  • Samen met de provincie Zuid-Holland werken we de resultaten van het multimodaal verkeerskundig verkeerskundig onderzoek naar de N209 uit. Het doel hiervan is het verbeteren van de (regionale) bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid op en rondom de N209. Daarmee kunnen de voorbereidingen om te komen tot een omgevingsplan voor de gebiedsontwikkelingen Merenweg, Wolfend voortzetten. 
  • Ook wordt naar aanleiding van het Multimodaal Mobiliteitsonderzoek Klappolder een ontsluitingsvariant in participatie met de stakeholders en belanghebbenden in de omgeving uitgewerkt, met als doel het bedrijventerrein toekomstbestendig verkeersveilig en bereikbaar te houden en herstructurering van de Chrysantenweg mogelijk te maken.
  • We zetten de OV-Lobby bij MRDH en de vervoerders voort. Deze lobby richt zich op minimaal het behouden van de huidige kwaliteit van het openbaar vervoer, betere ontsluiting met het openbaar vervoer van de centra van de drie kernen en het heropstarten van de dienstregeling van de BOB buslijnen. Voor 2026 wordt een nieuw busplan voor de busconcessie van RET opgesteld. Het doel van dit busplan is om tegen gelijkblijvende kosten meer reizigers te bedienen. Wij nemen deel aan de planvorming en houden daarbij rekening met de OV bereikbaarheid van de Centra en het voorbereiden op de groei van de gemeente. 
  • Maatregelen ten behoeve van een structurele verbetering van de verkeersveiligheid van de rotonde Berkelse Poort wordt verder uitgewerkt tot een voorstel aan de gemeenteraad.