We versterken de sociale basis (voorheen: preventie) door ervoor te zorgen dat jeugdigen en gezinnen lichte ondersteuning in hun eigen omgeving krijgen. Zo zorgen we voor toegankelijk jongerenwerk, preventieve trainingen bij beginnende problematiek en coaching trajecten voor jongeren die wat extra ondersteuning nodig hebben. Door het inzetten van vrij-toegankelijke voorzieningen hoeven jeugdigen minder gebruik te maken van zwaardere (en duurdere) vormen van Jeugdhulp. We werken hierin nauw samen met onze partners binnen het onderwijs, het CJG, de huisartsen en het jeugd- en jongerenwerk.

Voortzetting Jeugdcoach op School (JOS): Op alle basisscholen en middelbare scholen in Lansingerland zijn Jeugdcoaches op School (JOS) aanwezig. De JOS is er voor ouders, leerlingen en leraren bij vragen op het gebied van opgroeien en opvoeden. De inzet van de JOS is al enige jaren succesvol. Het grootste deel van de hulpvragen wordt door de inzet van de JOS opgelost. Een verwijzing naar individuele hulp is dan niet nodig. 

Uitbreiding praktijkondersteuner van de huisarts ggz-jeugd (POH-GGZ Jeugd): De verwachting is dat we in 2025 de inzet van de POH-GGZ Jeugd verder uitbreiden. De POH-GGZ Jeugd werkt in de huisartsenpraktijk en verleent zorg aan jeugdigen van 0-18 jaar met (lichte, veel voorkomende) psychische klachten. We verwachten dat deze inzet ertoe leidt dat circa 60% van de jeugdigen geen verdere verwijzing naar (specialistische) jeugdhulp nodig heeft. De POH-GGZ Jeugd draagt daarmee bij aan het beheersbaar houden van de instroom van de (specialistische) jeugdhulp.

Vernieuwing in de samenwerking met jongerenwerk: In 2024 zijn we gestart met een nieuwe aanbieder voor het jongerenwerk. Met deze nieuwe partner bouwen we voort op effectieve en kansrijke elementen van het huidige aanbod (bijvoorbeeld jongerenwerk op school, individuele coaching, meidenwerk) en vullen we die gericht aan met nieuwe inzichten en interventies (bijvoorbeeld online jongerenwerk en proactieve samenwerking met andere partners uit de gemeente). 

Voortzetting Kansrijke Start: Met de inzet vanuit Kansrijke Start richten we ons op kinderen en ouders van -10 maanden tot 2 jaar oud (de eerste 1000 dagen). De eerste jaren van een kind zijn voor een groot deel bepalend voor het gezond en kansrijk opgroeien. We hebben extra aandacht voor het ondersteunen van (aanstaande) ouders met een kwetsbaarheid en we zorgen voor prenataal aanbod, zodat een kind zo kansrijk mogelijk ter wereld komt.

Voortzetting jeugdgezondheidszorg: Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voert de jeugdgezondheidszorg uit en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast biedt het CJG-diensten en producten binnen het Aanvullende Preventief Aanbod (APP) aan die in het verlengde liggen van hun basisdienstverlening.