Onze inzet op de aanpak van High Impact Crimes blijft intensief.
In 2022 hebben we ingezet op onder andere preventie in samenwerking met politie en buurtpreventies. In 2023 evalueren we onze inzet, continueren we wat werkt en breiden we uit op punten die de meeste impact maken. De boa’s en wijkmanagers staan in deze aanpak centraal. 

We pakken ondermijning aan.
De aanpak ondermijning is effectief en boekt positieve resultaten. In 2023 zetten we deze ingeslagen weg door en brengen accenten aan om nog meer impact te maken. We leggen de focus op drie doelgroepen die we aanmerken als kwetsbare groep in de ondermijnende criminaliteit in Lansingerland. Dit gaat om arbeidsmigranten, jeugd en pandeigenaren/ondernemers op bedrijventerreinen. Deze doelgroepen zijn allemaal op eigen wijze kwetsbaar en krijgen allen te maken met andere verschijningsvormen van ondermijning. Dit vraagt om een specifieke aanpak per doelgroep. Daarnaast stimuleren we, in samenwerking met de politie, de meldingsbereidheid van inwoners en ondernemers. 
Tot slot versterken we de uitvoering van de Wet Bibob met onder meer een coördinator Bibob. Het aantal Bibob onderzoeken is de afgelopen jaren meer dan vertienvoudigd, de verscheidenheid van branches is toegenomen en de beoordelingen daarvan financieel en juridisch complexer geworden. Hiermee kunnen we de integriteit van de gemeente beter beschermen en voorkomen we dat de gemeente onbedoeld criminele activiteiten zoals witwassen faciliteert.