We werken aan een sterke woonomgeving midden in de metropool

Uitvoering Woonvisie 2021-2025
Met het in 2022 vastgestelde uitvoeringsprogramma van de Woonvisie 2021-2025 werken wij aan een plek voor iedereen. Het uitvoeringsprogramma brengt de diverse uitvoeringsmaatregelen van de Woonvisie overzichtelijk bij elkaar. Hierdoor is het duidelijk hoe we de ambities van de woonvisie willen bereiken. Er is daarbij nadrukkelijk aandacht voor diverse doelgroepen, waaronder lage- en middeninkomens, starters en ouderen en kwetsbaren, waar wonen en zorg een met elkaar verbonden vraagstuk is. De grote woningbouwprojecten zoals Wilderszijde, Bleiswijk, Wolfend en Bleizo-West kunnen hiervoor het verschil maken. Per woningbouwproject wordt o.a. 50% geprogrammeerd als betaalbaar (sociaal en middenhuur/koop). Daarnaast programmeren we per woningbouwproject 40% als gelijkvloerse woning en ca. 5% voor bijzondere doelgroepen. Het voortzetten van het voor onze gemeente onderscheidende rustige, aantrekkelijke woonmilieu benutten we als factor voor een krachtige samenleving. Bovenstaande vertalen we op projectniveau en landt als programma in de Nota van uitgangspunten, Masterplannen en/of bestemmings-/omgevingsplannen.
Het uitvoeringprogramma én de Woonvisie omschrijven verder een aantal instrumenten ten behoeve van het bouwen en betaalbaar houden van wonen. Daarvoor is de Starterslening in 2022 weer voor minimaal twee jaar beschikbaar gesteld. Bij andere instrumenten, zoals bijvoorbeeld de opkoopbescherming, onderzoeken we, veelal in samenwerking met grondzaken, de mogelijkheden ervan.
Afstemming in de regio
Afstemming in de regio vraagt de komende jaren veel aandacht. Om de positie in de regio ten volste te benutten, is regionale afstemming van onze woonopgave noodzakelijk. Denk hierbij aan het aantal (sociale) woningen en het vraagstuk rondom de ontwikkeling van Bleizo-West. Het Regioakkoord, waarin we afspraken maken over onder andere het aantal (sociaal) te bouwen woningen, is in 2022 geactualiseerd. Het Regioakkoord is gekoppeld aan de Woonagenda van BZK. Afstemming hierover tussen gemeenten, regio, provincie en Rijk zal in 2023 een belangrijke opgave blijven.
Woningbouwontwikkelingen
De komende jaren streven wij naar gemiddeld ca. 500 per jaar op te leveren woningen. De verwachting in 2023 is om ca. 73 sociale woningen en 45 overige betaalbare woningen op te leveren. We gaan in 2023 intensief verder met de ontwikkeling van ca. 2.700 woningen in Wilderszijde. Daarnaast brengen we in 2023 ook de ontwikkeling rondom het station Westpolder verder. Voor de woningbouwontwikkelingen in Bleiswijk wordt in 2023 het Masterplan geoptimaliseerd en werken we richting het bestemmingsplan/omgevingsplan. Ook de locaties Wolfend en Driehoek Noordpolder zijn projecten die we in 2023 verder kunnen brengen richting (mogelijke) ontwikkeling.
Specifieke doelgroepen
Het college heeft in 2021 besloten Flexwonen als woonproduct toe te voegen aan het geheel, bedoeld voor mensen met een urgent woonprobleem, zoals starters, mantelzorgers, statushouders, mensen die gescheiden zijn, expats en studenten. Er wordt in 2022 realisatie beoogd. Deze realisatie wordt in samenhang met de opvang van Oekraïners opgepakt. Ten behoeve van de Horti Science en de logistieke sector hechten we sterk aan het stimuleren en faciliteren van kwalitatieve huisvesting voor arbeidsmigranten binnen onze gemeente. We onderhouden daarvoor actief contacten met marktpartijen en streven naar een omgevingsbeleid van de Provincie Zuid-Holland die de kansen van realisatie bevordert. Verder starten we ook met de uitbreiding van woonwagencentrum Meerweg en continueren we de herontwikkeling van Bosland.