Per januari 2023 kopen we de preventieve trainingen jeugd opnieuw in. Het gaat hierbij voornamelijk om groepstrainingen aan jeugdigen tot 18 jaar, waarbij ook het systeem wordt betrokken. Deze inkoop draagt bij aan het maken van ‘de beweging naar voren’: normale opgroei- en opvoedproblematiek hoeft niet altijd te leiden tot een preventieve training. Bij de jeugdigen die wel een preventieve training nodig hebben, wordt ingezet op het versterken van de beschermende factoren en het minimaliseren van de risicofactoren. We zetten in op het creëren van een goede balans tussen de draagkracht en draaglast van de jeugdigen en diens systeem. Zo groeit een jeugdige veerkrachtig, kansrijk, gezond en veilig op. 

Een goede en tijdige aanpak zorgt ervoor dat problemen niet groter worden. We zetten algemene preventie in waar dit kan. Dit is gericht op het versterken van de eigen kracht van jeugdigen en diens systeem. Meer specifieke preventie zetten we in voor kwetsbare individuen en/of groepen met een verhoogd risico op problemen, met als doel het voorkomen van deze problemen. Een meer gerichte vorm van preventie zetten we in bij kwetsbare jeugdigen en gezinnen met beginnende problematiek. We richten ons op interventies die aantoonbaar effectief zijn en/of bijdragen aan doelen uit de Jeugdwet. De interventies zijn niet alleen op jeugdigen gericht, maar ook op het systeem.

Op alle 22 basisscholen en 6 middelbare scholen in Lansingerland zijn Jeugdcoaches op School (JOS’ers) aanwezig. De inzet van de JOS blijkt in 2022 een groot succes en dit wordt dan ook doorgezet in 2023. De JOS’ers zijn belangrijk in de samenwerking tussen onderwijs, Team Jeugd en de zorg- en welzijnsvoorzieningen. Door de laagdrempelige vorm van hulp en ondersteuning is de verwachting dat minder kinderen instromen in een vorm van (specialistische) jeugdhulp.

De Praktijkondersteuners Jeugd bij huisartsen (POH Jeugd) helpen de jeugdigen in 2023 laagdrempelig en snel. We zien dat de inzet van de POH Jeugd leidt tot een lagere instroom in het gebruik van jeugdhulp. We gaan er vanuit dat deze trend zich voortzet en breiden daarom de inzet van de POH Jeugd in 2023 uit. Ons doel is dat voor circa 40% van de jeugdigen die de POH’ers zien geen doorverwijzing naar jeugdhulp nodig is. De POH Jeugd draagt daarmee bij aan het beheersbaar houden van de instroom van de jeugdhulp. Mocht een jeugdige toch specialistische behandeling nodig hebben, heeft de ondersteuning van de POH Jeugd mogelijk als positief effect dat de hulp beter passend is en daardoor effectiever en minder lang.