We werken aan een sterke woonomgeving midden in de metropool

Omschrijving (toelichting)
Uitvoering Woonvisie 2021-2025
Met de nieuwe Woonvisie in de hand is in het voorjaar van 2022 het uitvoeringsprogramma van de Woonvisie door de gemeenteraad vastgesteld. De ambities in het Coalitieakkoord sluiten hier goed op aan. De Woonvisie geldt o.a. als kader voor diverse ontwikkellocaties en nieuwe woningbouwmogelijkheden. Er is hierbij nadrukkelijk aandacht voor diverse doelgroepen waaronder lage- en middeninkomens, starters en ouderen en kwetsbaren waar wonen en zorg een met elkaar verbonden vraagstuk is. De doelstelling van de Woonvisie is om voor deze groepen 50% van het totale programma in grote woningbouwontwikkelingen te programmeren als betaalbaar. Daarnaast willen wij voor deze groepen in grote woningbouwontwikkelingen ca. 40% van het totale programma programmeren als gelijkvloerse woningen. Tot slot programmeren we in de grote woningbouwontwikkelingen ca. 5% van het totale programma voor bijzondere doelgroepen. Het voortzetten van het voor onze gemeente onderscheidende rustige, aantrekkelijke woonmilieu benutten we als factor voor een krachtige samenleving.
Het uitvoeringprogramma en de Woonvisie omschrijven een aantal instrumenten ten behoeve van het bouwen en betaalbaar houden van wonen. Een van de instrumenten is de Starterslening die in februari 2022 weer is ingevoerd. Met de Starterslening kunnen starters net dat beetje extra lenen ten behoeve van hun eerste koopwoning. In het najaar van 2022 heeft het onderzoeksbureau RIGO een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd onder de bewoners van de gemeente Lansingerland. Dit is een vervolg op de onderzoeken van 2007, 2011 en 2016. Het leefbaarheidsonderzoek is uitgevoerd met als doel inzicht te verkrijgen in welk oordeel de inwoners afgeven over de leefbaarheid binnen onze gemeente. De conclusie op hoofdlijnen is dat er sprake is van een positief rapport. Over alle bevraagde thema’s (fysieke woonomgeving, sociale woonomgeving, ongenoegens en veiligheid) is het gemiddelde totaaloordeel een 7,7.
In 2022 leverde de Rekenkamer het rapport Bouwen in Beweging op. In het rapport onderzocht de Rekenkamer hoe en in welke mate het woonbeleid van Lansingerland van invloed is geweest op de aansluiting tussen vraag en aanbod op de woningmarkt in de gemeente. Het College is positief gestemd dat de Rekenkamer de belangrijkste opgaven en kaders onderstreept van de oude (onderzochte) én nieuwe woonvisie; namelijk voldoende huisvesting realiseren voor de doelgroepen die dat nodig hebben. Daarnaast heeft de gemeenteraad de aandachtspunten van de Rekenkamer tot zich genomen en aandacht gevraagd voor de evaluatie van het toetsingsbeleid rondom de huisvesting van flexwerkers.
In 2022 jaar zijn er geen nieuwe Prestatieafspraken opgesteld. In 2021 zijn de Prestatieafspraken namelijk voor twee jaar vastgesteld: 2022 en 2023. Vanwege de sterk veranderde omgeving hebben de betrokken partijen wel stilgestaan bij het eventueel openbreken van de set afspraken. Besloten is om dit niet te doen maar wel een gezamenlijke brief op te stellen om de veranderingen in relatie te brengen met de Prestatieafspraken. Aandachtspunten in de brief zijn: Huisvesting ontheemde Oekraïners en spoedzoekers, Energiearmoede en stijging van de prijzen, betaalbaar wonen en woningbouw.
De huisvesting van statushouders is ondanks een forse toename in 2022 volbracht. Hierdoor staan we niet meer onder provinciaal toezicht en zijn we teruggeplaatst op trede nul van de provinciale interventieladder.
Afstemming in de regio
Afstemming in de regio heeft ook in 2022 veel aandacht gevraagd. Om de positie in de regio ten volste te benutten, is regionale afstemming van onze woonopgave namelijk noodzakelijk. In 2022 stelden we met de regio Rotterdam het nieuwe Regioakkoord vast, waarin we afspraken maakten over onder andere het aantal (sociaal) te bouwen woningen. Ons gemeentelijk bod is gebaseerd op de ambities uit de Woonvisie en het Coalitieakkoord. In het bod staat dat we ca. 11.000 woningen willen toevoegen, waarvan 3.100 sociaal. De ontwikkeling van Bleizo-West draagt daar voor een belangrijk deel aan bij. Het Regioakkoord is in 2022 ook de basis geweest voor de gesprekken rond de regionale strategische realisatieagenda (woondeal) van provincie en Rijk met de regio Rotterdam.
Woningbouw
In 2022 zijn 273 woningen opgeleverd waarvan 113 betaalbare koop- en huurwoningen (57 sociale en 56 betaalbaar overige woningen). In 2022 is onverminderd hard gewerkt aan de verschillende woningbouwprojecten uit het uitvoeringsprogramma van de Woonvisie. De woningbouwprojecten bevinden zich in verschillende fasen van planvorming en uitvoering. Zo is voor De Wildert en Klein Berkeloo een Nota van Uitgangspunten vastgesteld en voor de woningbouw in Bleiswijk een masterplan. In samenwerking met de ontwikkelaars is voor Wilderszijde gewerkt aan de voorbereiding van de uitvoering (nadat in 2021 de planvorming was afgerond) en is de planvorming voor Driehoek Noordpolder hervat. In projecten als Westpolder Bolwerk, Parkzoom en Meerpolder is voortgegaan met de realisatie van woningen.
In 2022 is de opgave voor de realisatie van Flexwoningen voor spoedzoekers meegenomen in de ontwikkelingen van het LOO. De ontwikkeling wordt samen met woningcorporatie 3B Wonen aangegaan.