Omschrijving (toelichting)

Onze inzet op de aanpak van High Impact Crimes is intensief.
Het aantal High Impact Crimes was in 2020 en 2021 relatief laag, onder andere vanwege de Coronapandemie. In 2022, na het loslaten van de coronamaatregelen, zien we een lichte stijging van een aantal High Impact Crimes. 
High Impact Crimes kregen extra aandacht in onze gemeente en bij de politie. Tijdens de veiligheidsmiddagen besteedden we extra aandacht aan het keurmerk veilig wonen, met een promotiekar over de diverse preventieve maatregelen. Ook boa’s en wijkmanagers zijn extra alert geweest op dit onderwerp.  

We stimuleren de meldingsbereidheid van burgers en ondernemers.
Om de meldingsbereidheid te stimuleren hebben we verschillende acties uitgezet:
-    Binnen de aanpak van ondermijning startten we een aantal KVO-trajecten (Keurmerk Veilig Ondernemen) voor de meest kwetsbare bedrijventerreinen. Dit rollen we in de toekomst verder uit over de hele gemeente. Binnen dit traject bieden we ook het meldpunt “Meld een Vermoeden” aan, waar ondernemers laagdrempelig en desgewenst anoniem melding kunnen doen van vermoedens van georganiseerde criminaliteit.  
-    De wijkmanagers nemen dit standaard mee in de gesprekken die zij hebben.
-    De politie vroeg extra aandacht voor het onderwerp tijdens de veiligheidsmiddagen.
-    We hebben BTL gevraagd om een rol te spelen in het stimuleren van de meldingsbereidheid. 
Om meer inzicht te krijgen in de meldingsbereidheid van onze inwoners, is dit onderwerp meegenomen in een buurtonderzoek in het centrum van Berkel en Rodenrijs. De resultaten hiervan volgen in 2023.

 

We bevorderen van de Wijkgerichte aanpak.
De wijkmanagers zijn de spil in de kernen op het gebied van beheer en leefbaarheid. Zij voeren dagelijks actieve gesprekken met ondernemers, bewoners, 3B Wonen, politie en andere ketenpartners om de leefbaarheid in Lansingerland hoog te houden. Zo zijn ze bijvoorbeeld betrokken bij de meedenkgroepen van 3B Wonen over de wijkinrichtingen. 
Boa’s spelen een centrale rol op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. In 2022 werd de ontwikkeling van wijkregisseur boa uitgerold. Voorheen werkten we met wijkboa’s, een allround boa die een vast gezicht was in de wijk. Dit betrof een geografische functie in een kern van onze gemeente. De wijkregisseur boa voert de regie, komt actief in contact met partijen en maakt verbinding door verhalen van buiten naar binnen te brengen. Het is voor de wijkregisseur boa’s een andere manier van werken die een gedragsverandering vraagt. In 2022 zijn de eerste stappen in dit proces gezet, we continueren dit in het nieuwe jaar. 

Daarnaast komt onze focus op de wijken naar voren in de leefbaarheidsmonitor die eind 2022 is uitgezet in Lansingerland, resultaten hiervan volgen in 2023.

 

We vergroten onze zichtbaarheid door inzet van toezicht op en handhaving van wet- en regelgeving 
In 2022 hebben we ingezet op de verdere ontwikkeling en professionalisering van de boa’s. Zo investeerden we in trainingen, met als gevolg dat de boa’s nu zijn uitgerust met nieuwe middelen. Voorbeelden hiervan zijn de handboeien en C2000 porto’s, waarmee de boa’s in direct contact staan met de politie. 

De boa’s leverden vanuit hun taakaccent of hun wijkregisseurschap meer input aan oplossingen voor de veiligheid en leefbaarheid. Het afhekken van het burgmeester Baanpad tijdens oud en nieuw is daar een voorbeeld van.

Binnen de aanpak van ondermijning voert de Boa Ondermijning regie op de integrale controles van ruim 100 panden per jaar. We werkten hierbij, in variërende samenstelling, samen met politie, Stedin, DCMR, brandweer, ISZW en NVWA en interne partners van de WABO en BRP. 
De integrale controles hebben een preventieve insteek, waarbij contact met de ondernemers centraal staat. Bij het aantreffen van overtredingen of misdrijven traden we zichtbaar repressief op en maakten hierbij waar mogelijk gebruik van het bestuurlijk instrumentarium. 

In 2022 was capaciteit een probleem bij de boa’s. Helaas stonden er, overeenkomstig met de landelijke trend, meerdere vacatures open.