We ondersteunen inwoners met een laag inkomen met regelingen die bijdragen aan kansengelijkheid en bestaanszekerheid

Omschrijving (toelichting)
In 2022 kwam het sociale verkeer na corona weer langzaam op gang. Bij zowel kandidaten als werkgevers bemerkten we nog voorzichtigheid. We hebben veel geïnvesteerd in de relaties met lokale ondernemers. Dit werd gedaan middels een aangegane verplichting vanuit de inkoopvoorwaarden (Social Return), maar we hebben ook proactief verbindingen gelegd. Collega’s van de verschillende domeinen werkten samen om lokale ondernemers te faciliteren en adviseren. Meer samenwerkingspartners hebben zich gemeld om in aanmerking te komen voor het ‘Erkend Sociaal Ondernemerschap’. Met deze partijen zijn de eerste gesprekken gevoerd om in 2023 (lokale) Social Return projecten te starten waardoor meer kandidaten een (laagdrempelige) kans gaan krijgen om terug te keren naar de arbeidsmarkt.
We hebben een lokale opvang voor Oekraïense Ontheemden opgezet waarbij het initiatief vanuit de lokale ondernemers kwam. Deze lokale ondernemers boden werkplekken aan meerdere Oekraïense ontheemden waardoor zij in hun eigen levensonderhoud konden voorzien.
We werkten samen met werkgevers bij het matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dit deden we onder andere door met onze samenwerkingspartners in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal (ZHC) onze werkgeversdienstverlening structureel te versterken en door loopbaanontwikkeling en om- en bijscholing van werkzoekenden te stimuleren. Er zijn aparte projecten gestart voor de doelgroepen statushouders, kwetsbare jongeren, mensen uit de banenafspraak, mensen met een GGZ-achtergrond en kansrijke sectoren/doelgroepen. Binnen de arbeidsmarktregio ZHC werkten we samen met het Werkgeversservicepunt. Op deze manier werden plaatsingen op een werkplek gerealiseerd voor 45 inwoners uit Lansingerland. Waar nodig boden we (ook in samenwerking met het Werkgeversservicepunt) extra voordelen voor werkgevers, zodat zoveel mogelijk werkgevers zich inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door middel van een werkgeverscheque of loonkostensubsidie. Werkgevers hebben de gemeente vaker gebeld om hulp te vragen voor een werknemer die al jaren bij hen aan de slag is. Door middel van het opnieuw inzetten van jobcoaching, een gesprek op de werkvloer of een simpel advies konden deze werknemers hun baan behouden.