Investeren in Preventie

Omschrijving (toelichting)
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Team Jeugd is de toegang voor jeugdhulp en bestaat uit de jeugdconsulenten en het CJG. Het CJG is zichtbaar aanwezig in het netwerk en kan doorverwijzen indien nodig. Alle expertise is gebundeld in 1 team Jeugd: jeugdverpleegkundigen, jeugdconsulenten met een jeugdhulpverleningsachtergrond maar ook jeugdartsen en een expert jeugd GGZ. Hierdoor kan de professional met de best passende expertise de brede uitvraag doen. Zo pakt het CJG de lichte casussen op waarbij ingezet kan worden op vrij toegankelijke zorg.
Daarnaast worden vanuit het aanvullend preventief pakket van het CJG preventieve trainingen en interventies ingezet. Kwadraad leverde ook kortdurende pedagogische interventies zoals sociale vaardigheidstrainingen, weerbaarheidstrainingen, trainingen voor kinderen in echtscheiding en kinderen met ouders met psychiatrische problematiek.
Jeugdcoach op School (JOS) en Praktijkondersteuner jeugd GGZ (poh jeugd)
Met Jeugdcoaches op School en Praktijkondersteuners Jeugd GGZ versterkten wij onze lichte hulp dichtbij de inwoners. Met deze lichte hulp willen we de instroom in de (zwaarbelaste) specialistische jeugdzorg verminderen. Vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien vereisen namelijk niet altijd een zwaar professioneel hulpverleningstraject. Soms is lichte ondersteuning of een preventieve training voldoende.
De Jeugdcoach op School schakelt tussen gezin, Team Jeugd, school en hulpverlening en/of biedt zelf lichte ondersteuning. In 2022 zijn zij op 24 basisscholen en 6 middelbare scholen 453 nieuwe trajecten gestart (290 lichte trajecten en 163 zware trajecten). Dit is iets minder dan we verwachtten maar ten opzichte van 2021 (368) zijn er 85 trajecten meer gestart. In 2022 zijn 312 trajecten afgesloten t.o.v. 241 trajecten in 2021 (71 meer).
Ouders gaan vaak met hun opvoedvragen naar de huisarts om samen te zoeken naar passende hulp. Voor veel vragen kan een Praktijkondersteuner Jeugd GGZ uitkomst bieden. Ouders en kinderen krijgen hierdoor waar nodig snel en dichtbij goede hulp.
Zes huisartsenprakijken boden in 2022 ondersteuning door een praktijkondersteuner. In 2022 zijn 130 trajecten gestart. 98 van deze trajecten zijn door de praktijkondersteuner zelf begeleid of werden na een enkel gesprek afgesloten zonder vervolg en 32 trajecten zijn doorverwezen naar met name Basis GGZ en Specialistische GGZ. In 75% van de trajecten was geen doorverwijzing naar jeugdhulp (meer) nodig. Het gesteld doel van 40% is hiermee ruimschoots gehaald. De praktijkondersteuners dragen daarmee bij aan het beheersbaar houden van de instroom in jeugdhulp.
Ten opzichte van 2021 is een flinke daling te zien in het aantal trajecten dat door de huisarts naar de praktijkondersteuner is doorverwezen (2021: 229 en 2022: 130). Dit kan verklaard worden doordat één huisartsenpraktijk geen beschikking meer had over een praktijkondersteuner door personeelstekort.