Omschrijving (toelichting)

Algemeen
In 2022 ontwikkelden we de Samenlevingsvisie waarin we vastleggen aan welke maatschappelijke vraagstukken we willen bijdragen en waarmee we uitlegbare keuzes kunnen maken hoe we dat gaan doen. We maken daarmee nog sterker de beweging naar preventie en samenleving. Met ons kompas leggen we de komende jaren de focus op bestaanszekerheid, kansengelijkheid, gezondheid en leefbaarheid & veiligheid. Het programma veiligheid levert daar een belangrijke bijdrage aan. De Samenlevingsvisie is, samen met de Omgevingsvisie onze ‘parapluvisie’ voor nieuwe beleidsontwikkelingen.

We willen overlast door jongeren en jeugdcriminaliteit voorkomen 
In 2022 hebben we stappen gezet op het gebied van jongeren en jeugdcriminaliteit. We hebben onze samenwerking met ketenpartners geïntensiveerd en ons gericht op preventie en het tijdig signaleren van (dreigende) problematiek. 

-    Veiligheidshuis: in 2022 werden 8 jeugdcasussen structureel besproken. Dit betreft jongeren die verdacht worden van strafrechtelijke feiten. Tijdens het overleg van het veiligheidshuis bespreken we zorgen om deze jongeren, monitoren we het systeem waarin zij zitten en leiden we waar nodig naar de juiste zorg. In het kader van vroege signalering en preventie zetten wij laagdrempelig hulpverlening in ter ondersteuning van de jeugdige en het systeem.
-    Halt: onze boa’s verwijzen bij baldadig gedrag structureel naar Halt. Het aantal verwijzingen is gestegen ten opzichte van 2021.
-    Scholen:
o    Veilige School: er is contact met de VO scholen, drie VO scholen hebben het certificaat Veilige School ontvangen. De overige scholen werken aan het verbeteren van het afnemen van de voorlichtingen en trainingen.
o    Primair onderwijs: we zetten in om de online veiligheid van leerlingen in de leeftijd van 7 t/m 12 te vergroten en cybercriminaliteit tegen te gaan met behulp van het programma Hackshield. Het aanbod is voor alle basisscholen, in 2022 namen 10 basisscholen dit product af.
o    We startten in 2022 met een pilot om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen. Met de projecten “Steek jij je hand uit” en “Kapot sterk” als basis startten we preventief bewustwordingstrajecten op voortgezet en primair onderwijs met een uniek samengesteld programma.
-    Met behulp van het project politiekids leiden wij basisschool kinderen op tot “politiekids”, ondersteuners van de politie. Zij zullen op het gebied van preventie, voorlichting en het aankaarten van onwenselijkheden actief zijn in de wijk. 
-    Jeugdoverleg: het jeugdoverleg is een ambtelijk overleg met ketenpartners, waar wij de inzet afstemmen op de ervaren jeugdoverlast. Daarnaast biedt dit overleg ruimte om te anticiperen op toekomstige problemen, trends en ontwikkelingen. We bekijken de problemen vanuit verschillende invalshoeken en gemeente breed. 
-    Overlast: in 2022 startten we met het in kaart brengen van jeugdoverlast in de wijk Berkel centrum, met behulp van een extern bureau. Zij onderbouwen de resultaten met wetenschappelijke theorieën en dragen oplossingen aan. De oplevering van het rapport vindt in maart 2023 plaats. 


We zetten ons in voor een persoonsgerichte aanpak bij hulp aan verwarde personen.
In 2022 nam de complexiteit van de casuïstiek met betrekking tot verwarde personen toe. Veel veiligheidsvraagstukken raken aan zorg en veel zorgonderwerpen hebben te maken met veiligheid. We intensiveerden de samenwerking met professionals uit verschillende disciplines dan ook verder om problemen van kwetsbare mensen vroeg te signaleren, voorkomen of op te lossen. We sluiten aan bij regionale overleggen om gezamenlijk afstemmingsafspraken te maken over de inzet. In 2022 hadden we 7 casussen.


We intensiveren de samenwerking met buurttoezicht Lansingerland (BTL).
BTL ontwikkelt zich steeds meer naar een beweging waarbij inwoners via digitale weg (via whatsappgroepen) sociale controle in hun buurt houden en signalen van overlast of criminaliteit delen. Daarnaast is in een aantal buurten nog sprake van BTL in zijn ‘klassieke vorm’ en lopen vrijwilligers rondes in de buurt. Daar sluiten de wijkregisseurs (boa’s) soms bij aan.
De gemeente faciliteerde BTL in zijn activiteiten, zoals een stand in Bergschenhoek tijdens Koningsdag, en organiseerde veiligheidsmiddagen en een opleidingsmoment in het gemeentehuis. Verder ondersteunde de gemeente door beschikbaar stellen van materialen, zoals stickers of flyers.

In overleg met de dorpscoördinatoren van BTL worden nieuwe of hernieuwde afspraken gemaakt voor een constructieve samenwerking. Dit zal in 2023 verder beslag krijgen.

 

We intensiveren de inzet van cameratoezicht.
In 2022 was onze doelstelling om extra cameratoezicht in te zetten op locaties die daarvoor in aanmerking komen. Uiteindelijk hebben we twee camera’s opgehangen in het centrum van Bergschenhoek voor een periode van twee keer drie maanden (vanaf oktober 2022). Voor het plaatsen van deze camera’s was, na uitgebreide inspanningen van de gemeente, voldoende onderbouwing. Gedurende dit proces werd duidelijk dat het lastig is om extra cameratoezicht voldoende te onderbouwen. In lijn hiermee vermeldt het coalitieakkoord 2022-2026: “Cameratoezicht zetten we, na een zorgvuldige afweging, enkel in als tijdelijk instrument voor overlast en criminaliteit.” Daarmee blijven we als gemeente zorgvuldig kijken naar mogelijkheden, maar zijn terughoudend met toezeggingen.