Omschrijving (toelichting)

De energietransitie bij inwoners is een van de focuspunten in ons beleid. Mede door de hoge energieprijzen zien we de inzet op energiebesparing breder in de gemeente groeien. We zetten in 2022 in op een gemeentebrede isolatie aanpak, om inwoners voor te lichten en te faciliteren. De aanwezigheid van zowel een fysiek als digitaal energieloket boden inwoners hierbij hulp. De bezoekersaantallen en aantallen energiecoachgesprekken (ca. 300) stegen dan ook sterk. Ook hebben we in alle dorpskernen voorlichting gegeven. Middels de duurzaamheidslening faciliteerden we veel inwoners met de verduurzaming van hun woning. We zagen dan ook een sterke groei in het aantal aanvragen: we verstrekten in 2022 111 leningen, voor een totaalbedrag van ruim € 1,3 miljoen. We maakten deze breder toegankelijk door de leeftijdsgrens van 75 jaar te laten vervallen per november 2022. 

In 2022 zagen we echter ook, in lijn met het landelijke beeld, een toename van huishoudens met energiearmoede. We ontvingen gedurende 2022 het bericht over financiële impuls voor de aanpak hiervan, die in 2022 vanuit het Rijk werd uitgekeerd. Direct hierna zijn we gestart met het ontwikkelen van stimuleringsaanpakken voor energiebesparing in koop- en huurwoningen voor deze doelgroepen. Dit doen we samen met maatschappelijke partners.

Ook in de glastuinbouw zagen wij een uitdagend energieklimaat. We werkten samen met de sector, medeoverheden en energiebedrijven om verder te verduurzamen. Zo werkten we bijvoorbeeld samen aan een pilot voor zonne-energie op waterbassins.