We voorkomen schuldenproblematiek bij kwetsbare inwoners

Omschrijving (toelichting)
Financiële problemen of schulden verhielpen we zoveel mogelijk met schuldhulptrajecten ter ondersteuning van huishoudens. In totaal namen in 2021 ongeveer 286 inwoners deel aan een formeel schuldhulpverleningstraject. Ongeveer 24 inwoners sloten hun schuldhulpverleningstraject met succes af, waarna zij schuldenvrij een nieuwe financiële start konden maken. We zagen eind 2021 het aantal aanvragen voor een schuldhulpverleningstraject licht stijgen. Hoewel de stijging lijkt vooralsnog mee te vallen. Veel schuldeisers (zoals de belastingdienst en verzekeraars) blijven terughoudend met incasseren en verlengen de betaalpauze tot in ieder geval 31 december 2021. Ongeveer 145 inwoners namen deel aan een informeel (vrij toegankelijk) traject in 2021 om hun (financiële) administratie op orde te krijgen. Dat is 15 meer dan in 2020. Deze ‘informele trajecten’ bestaan uit hulp en ondersteuning bij geldzaken door geschoolde vrijwilligers.
Om schulden te voorkomen hebben we vanuit het accent ‘Grip op geld’ verder ingezet op het vroegtijdig doorgeven van signalen. Hierdoor ontstonden meer mogelijkheden voor partijen om signalen over (dreigende) problematische schulden door te geven. Vervolgens zetten we met de aanpak Vroeg eropaf hulp in om probleemverergering te voorkomen. Daarnaast probeerden wij ook jongeren positief te beïnvloeden via voorstellingen over geld en financiën.
Mensen met een laag inkomen hebben gemiddeld meer zorg nodig. Met de collectieve zorgverzekering boden wij ze een goede verzekering met minder zorgkosten. In 2021 namen 1.650 inwoners met een laag inkomen, waarvan 1.096 volwassenen, deel aan onze collectieve zorgverzekering. Hiermee bereikten we ca. 41,2% van de doelgroep. Dat ligt ver boven het landelijk gemiddelde van 30%.
Daarnaast maakten 1036 inwoners met een laag inkomen gebruik van de Rotterdampas. Stichting Jeugdfonds Sport en Cultuur kende in 2021 in totaal 288 aanvragen toe. Hiervan werden 253 toegekend voor deelname aan een sport of zwemles, en 35 voor deelname aan culturele vorming. We gaven ondersteuning aan gezinnen met een laag inkomen voor binnen- en buitenschoolse activiteiten via Stichting Leergeld. Stichting Leergeld heeft 1835 aanvragen behandeld, waarvan er 1628 zijn toegekend en hiermee zijn 660 kinderen bereikt.
Als onderdeel van de corona steunmaatregelen van de rijksoverheid voerden we meerdere regelingen uit die liepen tot 1 oktober 2021. De regeling tijdelijke ondersteuning noodzakelijk kosten (Tonk) kon sinds januari 2021 aangevraagd worden. Er is weinig gebruik gemaakt van deze regeling. Dit komt overeen met het een landelijk beeld. Er zijn 38 aanvragen binnen gekomen. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) lieten we uitvoeren door het Regionaal Bureau Zelfstandigen in Rotterdam. Van de derde, vierde en vijfde tranche (1 oktober 2020 tot 1 oktober 2021) maakten 332 Lansingerlandse ondernemers gebruik voor een uitkering levensonderhoud en 27 voor een lening bedrijfskapitaal.