We voorkomen dat inwoners een bijstandsuitkering nodig hebben

Omschrijving (toelichting)
We deden er zoveel mogelijk aan om te voorkomen dat inwoners een bijstandsuitkering nodig hebben. We zetten extra in op de preventie van jeugdwerkloosheid. Door scholingsadviesgesprekken, een Jongerensteunpunt en intensieve begeleidingstrajecten zorgden we ervoor dat jongeren naar school of werk gaan. Voor jongeren werkten we samen met De Jonge Krijger, een gespecialiseerde partij die coaching- en adviestrajecten voor jongeren aanbiedt. In 2021 adviseerden of coachten zij 32 jongeren richting school of werk.
Met onze aanpak aan de poort bemiddelden we inwoners die een uitkering aanvroegen waar mogelijk direct naar werk. Vanuit handhaving en toezicht zetten we 43 quickscans in om onterechte verstrekking van bijstandsuitkeringen tegen te gaan. Hiermee voorkwamen we de instroom van 18 uitkeringen in 2021, met een fictieve besparing van € 270.000.
Het absolute aantal bijstandsuitkeringen in 2021 bleef stabiel en ging van 613 naar 612. In 2020 zagen we nog een significante stijging van het aantal bijstandsuitkeringen ten gevolge van de coronacrisis. Deze groei zette begin 2021 nog door, maar vanaf het derde kwartaal daalde het aantal uitkeringen. Dit is in lijn met de nationale economie die aantrok en een grotere vraag naar arbeid. Hierdoor hebben we 2021 afgesloten met een lager aantal uitkeringen dan in 2020, terwijl de bevolking van Lansingerland in 2021 met 1,95% is gestegen. Het percentage inwoners met een uitkering is hierdoor gedaald van 1,24% naar 1,19%. Dit is positiever dan waarop we hadden geanticipeerd en begroot. We gingen initieel uit van het CPB/Berenschot-scenario van matig economisch herstel, waarbij het aantal bijstandsuitkeringen in 2021 zou stijgen met 12%.