We verstevigen onze grip op het gebruik en de kosten van jeugdhulp

Omschrijving (toelichting)
In 2021 hebben we de maatregelen van de veranderopgave jeugdhulp verder uitgebreid. We scherpten de verordening en beleidsregels aan om de bovengenoemde verandering van mindset ook met onze regelgeving te ondersteunen. Het aantal huisartsenpraktijken met een praktijkondersteuner jeugd is uitgebreid van 2 in 2020 naar 6 in 2021. Bij een praktijk zijn in de regel meerdere huisartsen actief. Bij de verdere uitrol van praktijkondersteuners bij huisartsen zijn we op praktische problemen gestuit, zoals gebrek aan tijd bij huisartsen, ruimtegebrek in praktijken en/of gebrek aan geschikte kandidaten.
Er is ingezet, samen met jeugdhulpaanbieders, op een integrale aanpak bij complexe casuïstiek door zo vroeg mogelijk tot een passende aanpak te komen. Tenslotte is ingezet op het verbeteren van casusregie en het eerder afschalen van specialistische hulp. Voor de specialistische hulp is gestart met de nieuwe inkoop (per 2023) in samenwerking met de regio.
Met de combinatie van de maatregelen (met name JOS’ers en poh’ers) willen we het aantal trajecten specialistische ambulante hulp in natura verlagen. Het kengetal ‘aantal unieke cliënten in het 2e halfjaar’ is 1421 in 2021. Dit is hoger dan het beoogde doel (1375), maar sluit wel aan bij voorgaande jaren. De oorzaak ligt met name in het achterblijven van de uitstroom.
Voor Jeugd met een beperking is, na de sterke toename in 2019, de ontwikkeling van het aantal cliënten in 2020 en 2021 gematigder. De inspanningen in het kader van de veranderopgave zijn hier debet aan, zoals het sterker sturen vanuit de toegang op het doel en professionalisering van het contractmanagement.
Tenslotte is er in 2021 gewerkt aan de implementatie van het nieuwe woonplaatsbeginsel wat per 2022 in werking is getreden. Deze voorbereiding is erop gericht dat er geen kinderen tussen wal en schip zouden vallen. De implementatie is in Lansingerland goed verlopen.