We bereiden voor en implementeren werkprocessen Omgevingswet en verwerken hierbij de visie dienstverlening

Omschrijving (toelichting)
Wat hebben we daarvoor in 2021 gedaan?
Vooralsnog treedt op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 de Omgevingswet in werking. 26 wetten op het gebied van ruimte, wonen, milieu, natuur, water en infrastructuur worden erin samengevoegd. Er komt daarmee één integrale wet voor de fysieke leefomgeving. Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet de gemeente voor veel zaken meteen klaar staan. Daarom pakt de gemeente de invoering van deze wet project matig aan. Wij hebben dit jaar voor uw gemeenteraad drie beeldvormende avonden georganiseerd over de invoering van de Omgevingswet. De doelen van de avonden waren: de raad informeren over onze opgave, het kennisniveau verhogen, inzicht geven in en verband leggen tussen de noodzakelijke besluitvorming.
Het in 2021 opgestelde projectplan vormde de basis voor “een gemeenschappelijk en helder beeld van wat het project inhoudt, wat we moeten opleveren, wie waarvoor verantwoordelijk is en welke inzet van mensen en middelen nodig is”. Voor de invoering hanteren wij het overzicht van de VNG van 27 “Minimale acties Omgevingswet voor gemeenten”, die nodig zijn voor de invoering van de Omgevingswet. Wij hebben deze 27 minimale acties ondergebracht in vijf deelprojecten, ook wel sporen genoemd. Naast het overkoepelende spoor 0 (over ambities, strategie, aanpak, financiën en communicatie) gaat het om vijf sporen: 1. Omgevingsvisie, 2. Omgevingsplan, 3. Vergunningverlening, toezicht en handhaving, 4. Digitaal Stelsel Omgevingswet en 5. Veranderopgave. Per spoor hebben wij hiervoor in 2021 het volgende gedaan:
Spoor 1: Omgevingsvisie
In september 2021 stelde uw raad de ontwerp Omgevingsvisie 1.0 vast. Daarna hebben wij deze ter inzage gelegd voor zienswijze. Hiervoor organiseerden wij in oktober 2021 twee informatiemomenten voor inwoners en ondernemers: een live online uitzending met een algemene toelichting op de Omgevingsvisie en een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis. Tenslotte hebben wij de definitieve vaststelling voorbereid voor besluitvorming in februari 2022. De Omgevingsvisie vervangt de huidige Structuurvisie en geeft aan wat voor gemeente we willen zijn, voor welke uitdagingen we staan en welke keuzes we maken in de toekomst voor een verbonden, vindingrijk en gezond Lansingerland. Met deze visie hebben we als organisatie en samenleving een afwegingskader voor het maken van de juiste keuzes voor Lansingerland. Het is een levendig kerninstrument van de Omgevingswet, dat we aanscherpen op belangrijke ontwikkelingen en bijdragen vanuit de samenleving. Het wordt de centrale plek voor beleid voor de leefomgeving.
Spoor 2: Omgevingsplan
Wij hebben uw gemeenteraad voorstellen gedaan voor het Plan van aanpak Omgevingsplan 2022-2029, delegatie en het aanwijzen van gevallen bindend adviesrecht. Ook hebben wij voorbereidingen getroffen om per 1 december 2021 bij nieuwe initiatieven om te schakelen naar het instrumentarium van de Omgevingswet, te stoppen met het opstarten van nieuwe bestemmingsplanprocedures en per die datum over te stappen naar het omgevingsplan/de Omgevingswet.
Spoor 3: Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
De gemeenteraad heeft in december 2021 de Verordening commissie ruimtelijke kwaliteit vastgesteld. Verder stond in regionale oefensessies en een online ketendag de samenwerking bij meervoudige vergunningaanvragen centraal. We oefenden met al onze ketenpartners met vergunningverlening, werkafspraken en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Spoor 4: Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
We zijn dit najaar aangesloten op het Digitale Stelsel Omgevingswet landelijke voorziening (DSO-LV). Het DSO is één digitaal loket voor het aanvragen van vergunningen, raadplegen van de geldende regels per locatie en op termijn informatie over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt moet elke gemeente zijn aangesloten op het DSO. Wij zijn als gemeente verplicht om voor drie onderdelen met (lokale) systemen aan te sluiten op het DSO-LV om informatie te versturen en te ontvangen. Zo kunnen wij vergunningaanvragen en meldingen ontvangen uit het omgevingsloket, onze omgevingswetbesluiten publiceren en toepasbare regels publiceren voor het indienen van aanvragen en meldingen. Eén van de drie onderdelen was reeds in huis. Hiermee kunnen wij aanvragen en meldingen ontvangen vanuit het DSO. Dit jaar hebben wij twee ontbrekende onderdelen aangeschaft en geïmplementeerd. Het gaat om de onderdelen regelbeheer en omgevingsbeleid. Met het onderdeel regelbeheer kan in het DSO een aanvraagformulier worden samengesteld waarin onze indieningsvereisten zijn meegenomen. Met het onderdeel omgevingsbeleid kunnen wij het omgevingsplan wijzigen. Daarna zijn wij gestart met het oefenen in het DSO.